Ostalo

Agencija RS za varnost prometa in Policija danes začenjata nacionalno preventivno akcijo Hitrost

Neprilagojena hitrost še vedno ostaja med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Javna agencija RS za varnost prometa in Policija zato danes, 1. junija 2020, začenjata nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala vse do 14. junija 2020. Osnovni namen akcije je umiriti hitrosti na naših cestah in tako zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene vožnje.
Ta teden se v šolske klopi vračajo še preostali osnovnošolci in pričakovati je, da se bo gostota prometa, ki je s sproščanjem ukrepov in odpravo omejitev postopoma naraščala, še povečala. Zmerna vožnja, v skladu s cestnoprometnimi predpisi, ki je prilagojena razmeram, je zato odgovornost vsakega voznika.

Med epidemijo nekateri vozniki izkoristili bolj prazne ceste za tvegano vožnjo

V preteklih dveh mesecih, ko so veljali ukrepi za zajezitev epidemije in se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristili za tvegano vožnjo in s tem zavestno kršili prometna pravila. Večja kot je hitrost vožnje, bolj je verjetno, da pride do prometne nesreče, katere posledice so praviloma najtežje. Takšno vedenje v cestnem prometu je nevarno, neodgovorno in nedopustno.

Namen nadzora je vsem prometnim udeležencem zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bodo med akcijo, od 1. do 14. junija, po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.