Ostalo

50.000 litrov gnojnice pomorilo ribe; Pitje vode iz vodnjakov odsvetujejo

Kot smo včeraj že poročali, se je v sredo po Plitvičkem vrhu spustilo 50.000 litrov gnojnice, ki je iztekla iz počenega bazena zbiralnika gnojnice. V teh dneh so se pričele kazati večje razsežnosti te nesreče.

Po tem, ko je minulo sredo okrog pol tretje ure popoldan počil betonski bazen, bolje rečeno zbiralnik gnojnice na eni izmed kmetij, je ta stekla po vodotoku in cestišču. V akcijo so nemudoma stopili gasilci iz Gornje Radgone, Zbigovcev in Apač, ki so pričeli z izpiranjem cestišča in okolice, a razlitje ni edina nevšečnost, ki se je zgodila. Dogodek je že negativno vplival tudi na naravo, predvsem na ribe in studence.

Okrog 18.40 ure tega dne, je gnojnica začela teči v reko Ščavnico, pri čemer so pristojni poleg podjetja Drava iz Ptuja, obvestili še ribiče iz Gornje Radgone, poveljnika civilne zaščite in operativno-komunikacijski center PU Murska Sobota. Le dobro uro kasneje so ribiči pričeli z obveščanjem, da se v Ščavnici že kaže pogin rib, ravno v času, ko se te drstijo. Ribiči sicer podrobne podatke še zbirajo, omenjajo pa, da se je k sreči večina rib že pred dogodkom pomaknila višje. Vprašanje je sedaj Gajševsko jezero.

K sreči pa nesreča ni vplivala na vodne vire, ki s čisto pitno vodo napajajo prebivalstvo, a je gornjeradgonsko komunalno podjetje na svoji spletni strani izdalo opozorilo, da prebivalci Plitvičkega vrha do preklica naj ne koristijo vode iz lastnih vodnjakov.

Lastnik kmetije kjer se je nesreča pripetila, je v času nesreče z domačimi bil na kmetiji. Da je počil 12 let stari betonski zadrževalnik gnojnice so mu prihiteli povedat vaščani.