Sveže

3. seja sveta KKC: Direktorja vnovič ni bilo na seji, finančni načrt je še vedno nepotrjen, pod velikim vprašajem kar 22.000 evrov državnega denarja

Včerajšnji pozni popoldan se je odvila oz. bolje rečeno ponovila 3. redna seja sveta javnega zavoda Knjižnica-kulturni center Lendava in sicer po tem, ko slednja pred dobrima dvema tednoma ni bila sklepčna. Tudi tretjič je seja sveta, tokrat sklepčna, minila brez prisotnosti direktorja omenjenega zavoda dr. Alberta Halásza. Njegova navzočnost je namreč potrebna, da bi svet lahko potrdil finančni načrt za letošnje leto -da, prav ste prebrali, za letošnje leto in v kolikor potrditve ne bo do konca oktobra, država ne bo nakazala 22.000 evrov finančnih sredstev, kljub temu, da je pogodba med Občino in državo že podpisana. Med drugim na dnu članka objavljamo tudi novo poročilo nadzornega odbora, ki se vnovič nanaša na omenjeni zavod.
Včerajšnji pozni popoldan, ob 17.30 uri se je v prostorih Krone na Glavni ulici 20 pričela 3. redna seja sveta Knjižnica-kulturni center (KKC) Lendava. Seja je tokrat bila sklepčna, vnovič pa se je ni udeležil direktor zavoda dr. Halász, ki omenjenemu svetu še vedno ne priznava legitimnosti in, ki je obstoječe člane sveta povabil na konstitutivno sejo, ki bi jo sklical sam, kar bi dejansko pomenilo, da bi se svet v svojem mandatu konstituiral kar dvakrat, s čimer bi se vzpostavil svojevrsten in unikaten primer delovanja sveta nekega zavoda. Člani sveta so sicer tudi tokrat bili zelo razočarani nad takšnim odnosom direktorja, žal pa jim je tudi omenjenega javnega zavoda, saj mu takšno stanje vse prej kot odgovarja.

In ker ni bilo direktorja zavoda, so člani sveta iz dnevnega reda umaknili vse točke ki se ga zadevajo: Program dela, finančni načrt za letošnje leto in poročilo o poslovanju v minulem letu, saj za obravnavo slednjih torej ni bilo pogojev. Vsi omenjeni dokumenti, torej tudi finančni načrt za letošnje leto bi sicer morali biti sprejeti že v začetku letošnjega leta, a se vztrajno h koncu preveša že oktober. Tukaj pa bi se tako Občina kakor tudi sam zavod lahko znašla v težavah, saj je potrebno potrjen finančni načrt za letošnje leto na kulturno ministrstvo poslati neuradno, do konca oktobra, da bi javni zavod KKC prejel 22.000 evrov državnega denarja, ki je že pripravljen. V kolikor bi se zgodila takšna huda blamaža, bi lahko šlo za oškodovanje zavoda, so poudarili prisotni člani sveta.

So pa člani sveta zaradi odnosa direktorja zavoda do ustanovitelja, soustanovitelja in sveta zavoda sprejeli sklep, ki govori o njegovi odgovornosti. Kot je namreč bilo mogoče slišati, so izpolnjeni vsi pogoji za njegovo razrešitev po 16. členu odloka o ustanovitvi zavoda KKC. Direktor zavoda bo tako v prihodnjih dneh prejel dopis, ki se bo nanašal predvsem na njegov odnos ter neizvrševanje sklepov, ta pa bo vročen tudi ustanovitelju ter soustanovitelju, obravnaval pa ga bo tudi občinski svet Občine Lendava. Direktorja javnega zavoda se namreč lahko odstavi na enak način kot se ga imenuje. Beseda prisotnih je tekla tudi o razdružitvi zavodov in, da se naj v tej smeri s strani Občine Lendava pripravi mnenje. Sprejet je bil med drugim tudi ugotovitveni sklep, da je član sveta delavcev v svetu zavoda Dejan Süč, potrjen pa je bil tudi sklep o sejninah, katere pa je potrebno šele izračunati, zatorej njihova višina (še) ni znana.

Nadzorni odbor izdal novo poročilo, tokrat za leto 2020 in za obdobje januar-marec 2021

Poročilo objavljamo v celoti:

koncno-porocilo-kkc-2020-ter-ptva-triada2021