Spidvej: Po letu 1990 zmaga članu ST Lendava

Na sosednjem Madžarskem so se slovenski vozniki speedwaya v konkurenci madžarskih in slovaških tekmecev merili na prvi dirki za točke državnega prvenstva. Prvič po letu 1990 je zmaga šla v Lendavo, tistega leta jo je, spomnimo, osvojil Čaba Lazar.
Lendavski spidvej je, kot kaže, v vzponu. Po tem, ko je lendavski klub prejel pozitivno odločbo za sofinanciranje zaščitnih blazin na zavojih petišovskega ovala, je v soboto za dodatno veselje poskrbel še novi voznik ST Lendava, Matic Ivačič, saj je premagal vso konkurenco ter stopil na najvišjo stopničko. To se je zgodilo prvič po letu 1990. Takrat je na sosednjem Hrvaškem v Prelogu zmago odnesel Čaba Lazar, a na koncu ni imel zbranih dovolj točk, da bi postal prvak, saj ga je prehitel Grega Pintar, zaradi več zabeleženih zmag. Ljubitelji lendavskega spidveja sicer že ugibajo, ali bi se lahko morda ponovilo leto 1987, ko je državni prvak Jugoslavije postal vsem dobro poznani domačin Artur Horvat. Drugo mesto je takrat dosegel Čaba Lazar, Andrej Matjašec, trenutni predsednik ST Lendava pa je bil peti.

Državno prvenstvo Slovenije v speedwayu letos poteka v sodelovanju z madžarsko in slovaško moto zvezo. Uvodna preizkušnja sezone je bila v Debrecenu na Madžarskem, kjer je z licencami AMZS vozila tudi peterica slovenskih voznikov, in sicer Matic Ivačič (ST Lendava), Denis Štojs, Miran Praznik, Nick Škorja (vsi AMD Krško) in Anže Grmek (AMTK Ljubljana). Že v prvi vožnji smo videli na delu kar tri Slovence. Ivačič je bil najboljši, Štojs in Praznik pa sta ciljno črto prečkala na mestih dve in tri. Tudi Škorja je v naslednji vožnji zmagal ter napovedal, da bodo slovenski vozniki tokrat pošteno krojili vrh lestvice na dirki.

Po osmih opravljenih vožnjah sta imela Ivačič in Škorja vsak maksimalnih šest točk, Štojs pet, Praznik in Grmek pa po tri. V enajsti vožnji sta se srečala aktualni državni prvak Slovenije in aktualni podprvak – Ivačič z belo čelado, Škorja pa z rdečo povsem na notranji progi. Zmaga je pripadla Ivačiču, ki je tako najavil, da ga tokrat v Debrecenu zanima predvsem mesto na najvišji zmagovalni stopnički na dirki. Štirinajsta vožnja je bila znova povsem slovensko obarvana, najhitrejši po štirih krogih pa je bil Grmek. Drugo mesto je pripadlo Prazniku, šele tretje pa Škorji, ki je imel tehnične težave z motociklom.

V finalu se je nato Ivačiču in Štojsu pridružil Škorja, četrti na štartni črti finalne vožnje pa je bil Slovak Ondrej Smetana. Ivačič v finalu ni dovolil presenečenja in je še šestič v sobotnem popoldnevu ciljno črto prečkal prvi ter si privozil lepo zmago.

Foto in vir: AMZS.si