Murska Sobota: Z geotermijo, kot kaže, za vedno zaključili. Država vzela koncesijo za eno izmed vrtin

Leta 2012 so se v Murski Soboti seznanili z novico, da imajo velik geotermalni potencial in da bi se, podobno kot v Lendavi, lahko daljinsko ogrevali. V okviru več kot tri milijone evrov vrednega projekta je tamkajšnja občina med drugim tudi z evropskimi sredstvi sanirala geotermalno vrtino, zgradila reinjekcijsko vrtino in še eno raziskovalno vrtino v Černelavcih. Projekt, ki naposled ni uspel, je včeraj pokopala še vlada.
Profesor z ljubljanske naravoslovno-tehniške fakultete dr. Željko Vukelić je takrat Mursko Soboto primerjal z Köbenhavnom in celo Reykjavikom. Po njegovem takratnem mnenju bi lahko v prekmurski prestolnici ogrevali okrog 2.000 stanovanj na podoben način, kot to počnemo v Lendavi. Daljinsko. Od sanacije geotermalne vrtine, izgradnje reinjekcijske in ene raziskovalne v Černelavcih, pa se ni zgodilo nič. Tudi stanovalci stanovanjskih blokov so, namesto da čakajo, raje posodobili kotlovnice.

Po tem, ko je država uvedla koncesnine za črpanje termalne vode, je tamkajšnja občina opustila še izkoriščanje vrtine v Mojstrski ulici, ki bi lahko delovala še najmanj 50 let. Takrat se je porajala ideja, da bi vrtine, ki se ne uporabljajo dali v najem, pa se je zalomilo pri vprašanju, ali sploh obstaja interes za kaj takšnega, reinjekcijska vrtina pa naj bi bila celo poškodovana. Poškodovala naj bi se pri nalivnem preizkusu, saj so termalno vodo mešali z vodo iz vodovoda, zaradi česar se spremeni kemična sestava vode, to pa vodi v zamašitev filtrov. Da bi bila vrtina poškodovana, nekateri sicer zanikajo.

Da se projekt nabrž res več ne bo nadaljeval, na nek način včeraj potrdila tudi vlada

Vlada RS je na včerajšnji 170. redni seji izdala Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča v Murski Soboti, iz vrtine Sob-1/87. Vlada je z odločbo dne 30.12.2015 brez javnega razpisa podelila koncesijo za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča iz vrtine Sob-1/87 gospodarski družbi Komunala, d.o.o., Murska Sobota.

Ker koncesionar kljub večkratnim pozivom Ministrstva za okolje in prostor ni podpisal koncesijske pogodbe, je vlada odločbo o podelitvi koncesije odpravila. S tem so se najbrž tudi dokončno razblinili upi o daljinskem ogrevanju v Murski Soboti. Če bodo vrtine samevale še kakšnih petnajst let, bo to vsekakor velika težava …