Lendava: Izdajal se je za gluhonemega in pobiral prostovoljne prispevke

Praktično povsod se že leta pojavljajo osebe, ki se izdajajo za gluhoneme in želijo denar. Prav takšen primer so policisti minulo soboto obravnavali v Lendavi, pri čemer se je zgodila še tatvina, v kateri je oškodovanec bil “olajšan” za 1.600 evrov.
“Minulo soboto, okrog 13. ure je neznani storilec, ki se je izdajal za gluhonemega po trgovini v Lendavi pobiral prostovoljne prispevke. Neznanec je pristopil do občana in mu z listom papirja s seznamom donatorjev pokril odprto denarnico in mu z drugo roko iz denarnice vzel denar ter kraj zapustil. Z dejanjem je bil občan oškodovan za 1.600 evrov. Pomurski policisti občasno prejmemo prijave glede pobiranja prispevkov zato svetujemo občanom, da se pri zbiranju prostovoljnih prispevkov prepričajo ali ima pobiralec ustrezno veljavno dovoljenje Upravne enote za pobiranje prostovoljnih prispevkov, če le-tega nima pa o tem obvestite policijo,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Praktično povsod se že leta pojavljajo osebe, ki se izdajajo za gluhoneme in želijo denar. Prostovoljne prispevke lahko zbirajo v Sloveniji le nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče. Upravna enota v dovoljenju določi način zbiranja prostovoljnih prispevkov in rok veljavnosti dovoljenja. Rok veljavnosti dovoljenja se določi glede na namen in način zbiranja prispevkov.