Ostalo

FOTO: Pernata prijateljica ga obiskuje že več let zapored

O simbolu Prekmurja, štorklji, ki že stoletja biva v človekovi bližini in je brez dvoma postala pravi simbol soodvisnosti človeka, priča tudi naslednja zgodba iz Dobrovnika. Omenjena pernata prijateljica se namreč k hišni številki Dobrovnik 195 vrača že vrsto let, kjer jo vsako pomlad tudi težko pričakujejo.
Bela štorklja je selivka, ki se na prezimovanje v tropsko Afriko odpravi v velikih skupinah, z območij prezimovanja pa se vrne zgodaj spomladi. In prav ta zgodba govori o štorklji, ki se že več let vrača na isto mesto, v Dobrovnik, k hišni številki 195, kjer jo najprej vsako pomlad, za tem pa skorajda vsak dan težko pričakuje njen najboljši prijatelj, Srečko Raj, ki jo velikokrat pogosti z raznimi koščki mesa, a kot nam je dejal, ji najbolj tekne prav salama. Celotna zgodba se vsako leto prične konec marca, ko bližnje gnezdo najprej naseli samec, dober teden dni za njim pa še samica.

Celotna zgodba se je pravzaprav pričela pred štirimi leti, ko se je slednja prvič priletela na dvorišče, ko jo je opazila majhna nečakinja Lana. Ta ji je, ker besede štorklja še ni vedela pravilno izgovoriti, nadela ime Toka. In Toka je tudi ostala. Zanimivo je predvsem to, da na besedo Toka resnično reagira, kot da bi to bilo njeno ime, Srečko pa jo pokliče vselej, ko ima zanjo kaj za pod kljun. “Samec se mojim klicem ne odziva, tako ju razločim. Na klic se odzove le samička, samec pa previdno opazuje, a ji kljub temu da prosto pot. Včasih na tla prileti tudi on, a ostane v njenem ozadju. Samička se nasiti in se vrne gnezdo, kjer ima mlade. Tako je tudi letos,” pove sogovornik. Na naše vprašanje, kako ve, da gre za samičko, ta odgovori, da je z imenom poizkušal, ko je v gnezdu bila zgolj prva štorklja, torej samec, a odziva ni bilo.

Štorklja bo v omenjenem gnezdu uživala do sredine avgusta, ko se bo najprej poslovila, kot to počne že, odkar sta s Srečkom stkala pravo prijateljstvo. Za tem odleti v tople kraje. Že sicer pa je ljubezen do ptic pri sogovorniku prisotna že dobrih 30 let, iz časov njegovega otroštva, ko je ta še v osnovni šoli za naslovno stran šolskega glasila v OŠ Turnišče narisal štorkljo, ki je takrat več let krasila platnico glasila. “Sedaj imam prijateljico, ki me vsako  spomlad obišče in sredi avgusta zapusti. Upam da bo tako ostalo še kar nekaj let,” zaključi Raj.

Foto: Osebni arhiv Srečka