FOTO: Območje lendavskih goric: Neznanec na gozdni poti nastavil desko z žeblji

Na naše uredništvo so se včerajšnji dopoldan obrnili zaskrbljeni občani, saj so na gozdni poti, v lendavskih goricah bili priča precej bolnemu dejanju posameznika ali posameznikov. Na gozdno pot je neznanec oziroma so neznanci nastavili desko z žeblji in le zamišljamo si lahko, kakšne bi lahko bile posledice takšnega nespametnega in predvsem nesmiselnega dejanja.
Lastniki zemljišč in gozdov gorskim kolesarjem ali obiskovalcem z drugimi prevoznimi sredstvi nastavljajo bodeče žice in žeblje na gozdne poti, vendar na srečo na našem območju hujših poškodb še ni bilo. Gorski kolesarji spadajo med mlajše obiskovalce gozdnih poti, nekajkrat pa gozdne poti izkoristijo tudi posamezniki z vozili na bencinski pogon, a skupni imenovalec vsem “uporabnikom” je, da si vsi nekako še niso izborili mesta med dolgoletnimi uporabniki gozdov, med katerimi so predvsem lovci in planinci. Zaradi zelo restriktivne zakonodaje na tem področju prihajajo navzkriž z lastniki zemljišč in gozdov, pa tudi kakšen lovec se najde med njimi.

No, zgodba o kateri bomo pisali tokrat prihaja z območja lendavskih goric, natančneje ob vznožju enega izmed lendavskih gričev, ki je le streljaj oddaljen od katastrske meje s Čentibo. Nekaj občanov je včerajšnji dopoldan naletelo na desko, ki je bila prebita z žeblji, in je bila obrnjena na hrbtno stran. Nekoliko preveč vesten obiskovalec gozda, morda tudi lastnik kakšne izmed bližnjih parcel, je na gozdno pot torej nastavil omenjen, zelo nevaren predmet, katerega namen je uničevanje lastnine ali povzročanje poškodb -tako pri živalih kakor tudi pri ljudeh. Zadeva vsekakor ni nedolžna, saj smo lansko leto že slišali za primere, prav tako na območju Lendave, ko je bila čez gozdno pot od drevesa do drevesa napeta jeklena vrv.

Gre za izredno nevarno početje, ki ima lahko tragične posledice, čeprav se, na srečo, vsaj v Sloveniji še ni zgodila hujša nesreča. “Takšno ravnanje lastnika gozda ali druge osebe ima lahko znake kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, tudi če pride zgolj do ogrožanja in ne do telesnih poškodb ali materialne škode,” so pojasnili na policiji. V tujini so denimo zaradi napetih jeklenih vrvi že zabeležili smrtne žrtve, pri nas pa pred petimi leti telesno poškodbo, ko je pohodnik na Boču stopil na žeblje. Težava je vsekakor večplastna. Pojavlja se namreč nerazumevanje med različnimi skupinami uporabnikov gozdov, najdejo pa se tudi ljudje, ki bi situacije, ki jim niso po godu, reševali po svoje.