FOTO: Bogračfest 2017: Najboljšega skuhala ekipa zavarovalnice Triglav

Bogračfest, ki je v Lendavo na sončno soboto privabil kar 91 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, je letošnje leto obiskalo bistveno manj obiskovalcev kot pretekla leta. Kljub temu je ta tradicionalna prireditev bila uspešno izpeljana, najboljši bograč pa je po mnenju komisije skuhala ekipa zavarovalnice Triglav, lendavske poslovne enote.
Letos so ekipe skupno v svoje kotle narezali več kot 450 kilogramov mesa, 350 kilogramov čebule, 450 kilogramov krompirja, 180 kilogramov česna, 50 kilogramov zelene paprike, 180 kilogramov krompirja in porabili blizu 180 litrov olja. Skupno torej skoraj 2500 litrov bograča, kar je zadostovalo za več kot 5000 porcij za vse ljubitelje te jedi. 6 članska ocenjevalna komisija je imela težko delo, hkrati pa enoglasno priznala, da so bili letošnji bograči izredno dobri. Kar 14 ekip je tako domov odneslo zlato, 21 pa jih je prejelo srebrno medaljo. Letošnji zmagovalni bograč je po oceni komisije pripravila ekipa Zavarovalnice Triglav (P.E. Lendava), drugo mesto si je prislužilo Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava, tretje pa ekipa podjetja Cadis.

Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava je bil tudi z letošnjo izvedbo Bogračfesta upravičeno zadovoljen: “Navdušen sem bil nad dekoracijo in izgledom tekmovališč, mesto in tekmovalci resnično živijo za to prireditev, hkrati pa me veseli, da so bograči vedno boljši, kar sem opazil in okusil tudi med mojim obhodom vseh 91 ekip. Vztrajnost in trdo delo za razvoj lendavskega turizma se tako tudi z Bogračfestom obrestujeta v rasti števila nočitev in obiska naših znamenitosti.”

Zadovoljstva ni skrival niti Igor Kolenko, vodja prireditev Festivala Vinarium in direktor Bogračfesta: “Veseli me, da smo letos gostili več tekmovalnih ekip kot leto poprej, zadovoljni pa smo tudi s številom obiskovalcev, ki jih je bilo ponovno okrog deset tisoč. Zanje smo poskrbeli tudi z dodatno ponudbo v kulinarični ulici, tako, da je lahko vsak ljubitelj lokalnih dobrot prišel na svoj račun. Z nastopajočimi glasbeniki smo skozi ves dan obogatili tudi zabavni program, ki ga je s svojim koncertom sklenila priznana hrvaška pevka Danijela Martinović. Posebej zadovoljni smo tudi z izredno kvaliteto tekmovalnih bogračev, saj jih je kar petnajst odstotkov prejelo zlato, dobra četrtina pa srebrno medaljo, kar je dosežek, ki ga ne bo tako lahko preseči.”