Sveže

Župan Magyar o zadnjem dogodku na bioplinarni v Trimlinih: “Ne razumem državnih institucij, da temu ne naredijo konec”

Na radiu Murski val je v teh dneh gostoval župan Občine Lendava, Janez Magyar, kjer sta se z voditeljico dotaknila tudi zadnjega ekološkega dogodka v povezavi z vsem dobro poznano bioplinarno v Trimlinih. Janez Magyar je naštel nekaj predlogov za rešitev težav ter dejal še, da ne razume državnih institucij, ki temu ne naredijo konec.
V soboto, 4. marca je, spomnimo, pri vsem dobro poznani bioplinarni v Trimlinih vnovič prišlo do izpusta digestata iz fermentorja in sicer iz fermentorja F3. Na kraj so prispeli policisti, kriminalisti ter gasilci poklicne industrijske gasilske enote Nafta Lendava, ki so iztekanje digestata uspešno ustavili. Ta je sicer že prekril večji del polja ob bioplinarni, preostala količina pa je iztekla v potok Kopico. Primož Sekolovnik, ki je zastopnik lastnika omenjene bioplinarne v Trimlinih je za naš spletni portal kasneje dejal, da je dogodek posledica sabotaže, češ, da je to nekdo naredil namerno (poškodoval ventil) in tako želel škodovati.

“Težava se že vleče predolgo,” je uvodoma za radio Murski val dejal župan Magyar, s čimer bi se verjetno strinjalo tudi prebivalstvo. “Gre za že drugi tak ekološki dogodek, saj je iz fermentorja nekontrolirano iztekal digestat. Kot vidimo, se to vedno dogaja konec tedna. Take stvari niso dopustne. Za tak prosti iztok je odgovoren vsakokratni lastnik in to da ne vejo, kdo je to naredil oz. da niso tega naredili oni, ne zmanjša njihove odgovornosti,” je dejal sogovornik ter poudaril, da mora za svojo ograjo vsak skrbeti za red in ne ogrožati narave.

“Iztok je bil spuščen na bližnjo njivo, iz slednje pa je digestat iztekal v vodotok. Jasno vemo, da se take stvari ne počno, vemo, da je človekova pravica do vode in čistega okolja ustavna kategorija in res ne razumem državnih institucij, da temu ne naredijo konec. Kot sem že omenil, to ni bilo prvič. Sam sem se lotil konkretnega predloga, rešitve teh težav in sicer, kot prvo, želim da država, konkretno Ministrstvo za okolje ter inšpekcijske službe z odločbo zapovejo, da mora lastnik v okolju, kjer opravlja dejavnost, obstoječo ograjo zamenjati z betonsko ograjo v višini, ki jo bodo določili, da digestat ob vnovičnem dogodku ne bo iztekal v naravo,” je še dejal Magyar.

Med drugim je Magyar okrcal državo, da ta proti kršiteljem ne nastopi dovolj ostro ter s tem zaščiti ustavne pravice ljudi. “Drugi predlog je, da država določi neodvisno osebo ali službo, ki bo s pomočjo analize ugotovila, za kakšno snov gre in kam ta snov lahko gre. Torej, ali je snov primerna za polja ali za uničenje. Določi naj tudi roke za odstranitev. V kolikor tega ne bo, zahtevam od države, da to stori slednja in finančno breme prevali na lastnika, ali pa prevzame lastništvo nad bioplinarno. Predlagam tudi več preventivnih pregledov. V kolikor inšpektorjev za okolje ni dovolj, naj država oz. Ministrstvo za okolje poskrbi za to, da se razpišejo razpisi za nove inšpektorje in da se zvišajo kazni. Policija, ki je svoje delo opravila vzorno, se tudi sama pritožuje, da se dogajajo takšne stvari, vzvoda da take stvari sprocesirajo do konca, pa nimajo. Zato mora biti država bolj ostra, “ je zaključil Magyar.

Janez Magyar