Sveže

Zatiranja komarjev tudi letos ne bo

Komarji niso le nadležni, njihovi ugrizi na koži pustijo tudi rdečino, ki največkrat neznosno srbi. In vsako poletje so tu, enkrat v večjem, drugič v manjšem številu. A že samo en komar nam krajša nočni spanec in zato se številni sprašujejo, zakaj jih v Sloveniji ne uničujemo, kajti v drugih državah jih. Na NIJZ pravijo, da prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število.
Poletje ni le čas dopustov, ampak tudi komarjev. Gre za nadležne žuželke, ki s svojim brenčanjem motijo nočni mir ter poskrbijo, da je naše telo polno srbečih ugrizov. Komarji pa niso le nadležni, ampak lahko prenašajo tudi različne bolezni. Kot opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), gre za vrsto bolezni, a kar se tiče nalezljivih bolezni, domači navadni komarji prenašajo virus Zahodnega Nila, drugih bolezni, ki bi jih prenašali, v Sloveniji zaenkrat ni. V zadnjih letih se je pri nas sicer razširil tujerodni tigrasti komar, ki omenjenega virusa ne prenaša, lahko pa prenaša nekatere druge tropske bolezni, a prenosa teh v Sloveniji zaenkrat niso zabeležili.

Zakaj je v Sloveniji prepovedano uničevanje komarjev, medtem ko v drugih EU državah ni?

“Prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število. Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oz. na prostem, v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke (čebele idr.). Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oz. upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega v Sloveniji do sedaj ni bilo. Posamezni primeri obolelih z virusom Zahodnega Nila še ne predstavljajo izbruha. V lanski sezoni smo okužbo z virusom Zahodnega Nila potrdili pri zgolj 5-ih bolnikih. Od septembra do konca novembra 2018 so bile testirane vse enote darovane krvi, nobena ni bila pozitivna, kar potrjuje redkost te bolezni.

V Sloveniji trenutno ni dovoljena oz. je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega. V primeru registracije zatiranje komarjev ne bo prepovedano,” so sporočili iz NIJZ.

Kaj lahko storimo sami?

V svojem okolju lahko za preprečevanja širjenja komarjev poskrbimo tako, da odstranjujemo stoječo vodo in s tem zmanjšamo možnosti za njihovo razmnoževanje. “Izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje, izpraznimo podstavke za rože, odstranimo vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajmo. Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače …. Mestom, kjer stoječe vode ne moremo odstraniti (npr. večje luže), se izogibajmo. Pravilno odlagajmo odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujmo bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajmo zelene površine,” svetujejo na NIJZ.

Sicer pa je dobro, da se zlasti v času največje aktivnosti komarjev, večinoma zjutraj in pozno popoldan oziroma zvečer, izogibamo zadrževanju na prostem. Navadni komar je sicer aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi. Je pa komarjev iz leta v leto več, zato se marsikdo sprašuje, zakaj komarjev ne zatiramo.