Ostalo

Koronavirus: Vse dejavnosti v soboški bolnišnici še neokrnjene

Vse dejavnosti v Splošni bolnišnici Murska Sobota kljub izrednim organizacijskim zahtevam za zdaj potekajo neokrnjeno. V zadnjih dveh tednih so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri petih zdravstvenih delavcih, ob vseh stikih pa so ustrezno ravnali, tako, da se okužba zaenkrat ni širila. Vsi so brez večjih zdravstvenih težav.
V Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo za bolnike s covidom pripravljenih 15 postelj za neintenzivno nego, vendar lahko zaradi resnosti obolenj in okužb med zaposlenimi trenutno uporabljajo samo 12 teh postelj. Trenutno je zasedenih 9. Poleg teh pa imajo še 3 postelje za intenzivno zdravljenje. V skladu z navodili Ministrstva za zdravje poleg bolnikov iz regije sprejemamo tudi bolnike iz drugih delov Slovenije. Sprejemajo tudi vse bolnike iz domov starejših občanov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

“Naša bolnišnica je imenovana za bolnišnico drugega reda, kar pomeni, da je zadolžena za akutno bolnišnično zdravljenje bolnikov s covidom-19. Po odločitvi, sprejeti na Ministrstvu za zdravje, da proste postelje ohranimo za akutno bolne, torej bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in da se upošteva načrt, po katerem okužene stanovalce začasno premestimo v tiste bolnišnice po Sloveniji, ki so opredeljene kot negovalne bolnišnice za okužene, so pred dnevi tri varovance soboškega Centra za starejše, ki je enota Doma starejših Rakičan, premestili v bolnišnico v Novo Gorico,” so zapisali.

Kljub temu so prvotno ponudili možnost, da bodo, dokler bodo imeli proste zmogljivosti, sprejemali tudi bolnike z okužbo, ki potrebujejo le nego, vendar so razpoložljive postelje prehitro napolnili z bolnimi pozitivnimi pacienti, so še zapisali. “Vse paciente in druge obiskovalce bolnišnice znova prosimo, da dosledno izvajajo vse ukrepe in da upoštevajo navodila bolnišnice,” zaključujejo.

Po Sloveniji: Pristojni so v torek potrdili največje število novih primerov do sedaj, in sicer 356. Opravili so 3998 testiranj, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 8,9-odstoten. Hospitaliziranih je 122 ljudi, na intenzivni enoti jih je 22. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je dejal, da bi do konca meseca lahko potrebovali 300 bolniških postelj, opozoril pa je tudi na pomanjkanje zdravstvenega kadra zaradi karanten in samoizolacij. Situacija je trenutno najhujša na Koroškem, zato bodo morda za to regijo sprejeli kakšne posebne ukrepe, pa je povedal vladni govorec Jelko Kacin.