Ostalo

VIDEO, FOTO: Na današnji dan: S svojimi telesi ustavili kolono tankov proti Lendavi

Pisal se je 28.6.1991, ko je v Mursko Središće prihrumela tankovska kolona, namenjena v Lendavo in od tukaj naprej proti mejnemu prehodu v Dolgi vasi. Zagotovo pa to ne bi bila edina kolona, ki bi se odpravila proti Sloveniji. Ustavili so jo tamkajšnji prebivalci s svojimi telesi. Pri tem velja omeniti še, da se je ta popoldan zgodil tudi letalski napad na Mursko Soboto.
Prebivalci Murskega Središća so 28.06.1991, najverjetneje rešili Lendavo, Pomurje in posledično ta del Slovenije pred okupacijskimi silami jugoslovanske vojske. Tankovska kolona, ki je prihajala iz Hrvaške je bila namenjena v pomoč jugoslovanski vojski, ki je želela zavzeti Mednarodni mejni prehod v Dolgi vasi. Seveda pa bi to pot zagotovo izkoristila tudi ostala jugoslovanska vojska, ki je bila iz te strani namenjena v Lendavo ter naprej proti ostali Sloveniji.

Ko so prebivalci Murskega Središća uvideli kaj se dejansko dogaja, so na glavni cesti, na (takratni) ulici Josipa Broza -Tita, ustvarili živi zid, ter tako nekaj ur preprečevali da bi se tankovska kolona pomaknila proti Lendavi, slovenska stran pa je na most čez reko Muro namestila več cistern polnih z gorivom, ter pod nje položila mine, v primeru, da bi vojska JLA v Murskem Središću prebila živi zid.

Na mostu čez reko Muro so med tem potekala pogajanja, naj se vojake JLA z oklepnimi vozili spusti čez most, češ, da je to ozemlje Jugoslavije. Naša stran, pogajanja je vodil Živko Stanič, je to na mostu seveda gladko zavrnila in vrnila odgovor, da je to sedaj Republika Slovenija. Rok za sprostitev mostu je bil do 17.30 ure, a se to ni zgodilo. Cisterne so na mostu ostale, prav tako pa ljudje ne cesti v Muskem Središću.

Kolona tankov, vojaška policija in oklepna vozila več niso videla razloga za čakanje, saj so ljudstvo in slovenska stran ostali neomajni. JLA tako ni ostalo nič drugega, kot da se obrne in zapusti Mursko Središće ter posledično svoje enote v Dolgi vasi pusti oslabljene.

Ravno tukaj se je pokazal velik odpor ljudi proti okupatorski vojski JLA.

Prav to popoldne, pa je sledil letalski napad na Mursko Soboto

Na današnji dan, natančneje 28.6.1991, so letala JLA preletavala Mursko Soboto. V zračnem napadu letal Mig in Galeb je bilo uporabljeno tudi strelivo, katerega so letala odvrgla v okolico murskosoboške vojašnice in celo na stanovanjsko hišo.

28.06.1991 so Mursko Soboto preletavala in tudi obstreljevala vojaška letala jugoslovanske vojske. Cilj omenjenih zračnih napadov so bile barikade pred vhodom v tamkajšnjo vojašnico, saj so ravno takrat slovenski teritorialci obkolili skupino vojakov JLA in njihovega poveljnika, Popadiča. Ta je grozil, da v kolikor bodo napadeni, bodo z minometi udarili po civilnem prebivalstvu v mestu.

En izmed izstrelkov (kalibra triindvajset iz letala Galeb) se je zaradi neznanega razloga -po vsej verjetnosti zaradi slabega poznavanja terena enega izmed pilotov, znašel v krepko oddaljeni stanovanjski hiši Kerharjevih v ulici Cirila-Metoda v Muski Soboti.

Letala Murski Soboti niso dala miru

Začeli so z nizkim naletom nad središčem mesta, da pokažejo vso svojo moč, ob osemnajsti uri pa je sledil nov bombni napad na zapor iz tovornjakov, avtobusov in kmetijskih strojev, ki je motil jugoslovanske okupacijske sile. Poleg Murske Sobote so na ta dan bombardirali še Dravograd, televizijski oddajnik na Nanosu, Kočevsko Reko, letališče Brnik, kolono tovornih vozil pri Medvedjeku in civilne objekte pri Šentilju.

Pri tem velja omeniti, da je bila grožnja z uničenjem dela Murske Sobote z letalstvom v načrtu, a ukaz iz neznanega razloga na srečo nikoli ni bil izvršen.