Sveže

V Gaberju poplavilo nekaj dvorišč, gasilci pravijo, da so obcestni jarki slabo vzdrževani

Včerajšnje deževje je kar nekaj preglavic povzročalo tudi na našem koncu. Največ so jih imeli v naselju Gaberje, kjer so tamkajšnji prostovoljni gasilci posredoval, kot so zapisali, zaradi slabo vzdrževanih obcestnih jarkov. Voda je zaradi tega posledično drla na dvorišča stanovanjskih hiš.
Včeraj se vremenska napoved ni povsem uresničila, vsaj kar se tiče nižinskega dela naše občine. Namesto snežnih padavin, ki so bile napovedane za praktično celotno državo, se je nad naše kraje izlila konkretna količina dežja, premočena zemlja pa je seveda ni utegnila tako hitro požirati. Marsikje so nastala prava mala jezera, še največ težav pa so, kot kaže, imeli v Gaberju, kjer so bili primorani posredovati celo gasilci. Ti so posredovali v Spodnji ulici in za pretok vode odprli tri prepuste.

“Zaradi slabega vzdrževanja obcestnih jarkov v lasti Občine v našem kraju so prepusti (dostopi na dvorišča stanovanjskih hiš) ponekod zamašeni. Posledica, zaradi zalednih voda poplavljena dvorišča,” so po intervenciji sporočili gasilci iz Gaberja. “Jarki se čistijo, kopajo. Dejstvo je, da se jarki zasujejo, zamašijo jih tudi naplavine, ki jih voda prinese s seboj,” nam je uvodoma dejal direktor podjetja Eko-Park, Jožef Gerenčer. Prav Eko-Park je odgovoren za izvajanje cestne službe, v katero spada tudi vzdrževanje obcestnih jarkov, ne pa tudi prepustov.

Vsako leto sanirajo 4 kilometre obcestnih jarkov

“Voda stoji vsepovsod, podtalnica je visoka. V Gaberju teče potok Kopica, ki v nadaljevanju nima kam odteči. Vodotoki so državna last, tja posegati ne smemo. V teh dneh so vsepovsod izredne razmere. Če tudi bi bili prepusti očiščeni in jarki poglobljeni, bi situacija bila povsem enaka. Zakaj? Reševati je najprej potrebno potok Kopico dolvodno proti Lakošu, saj je ustrezno odtekanje sedaj ustavljeno in kot sem že omenil so vodotoki državna last. Že sicer pa vsako leto saniramo 4 kilometre jarkov, tako bo tudi letos, in prav Gaberje je v načrtu za letošnje leto. Če nam bodo na Občini naložili tudi čiščenje prepustov, bomo pač čistili tudi prepuste,” je še dejal Gerenčer.

Ljudje ne čistijo prepustov in pogosto vgrajujejo preozke cevi

Ker so prepusti zamašeni, voda po obilnejših padavinah seveda išče novo pot. Tukaj vsekakor ne gre krivde valiti zgolj na javno komunalno podjetje, saj so v ogromno primerih težavne tudi preozke cevi, ki jih ljudje vgrajujejo ob gradnji prepustov ter njihovo nevzdrževanje. Sodeč po vremenski napovedi v prihajajočih dneh, to najbrž ne bo edini primer, bo pa dobrodošlo, da občani sami komunalno podjetje ali občino opozarjate na težave s hudourniškimi vodami ali zamašenimi prepusti, da bodo te čim prej odpravljene.

FOTO: PGD Gaberje