Ostalo

V Dobrovniku vrsta težav z odlaganjem in kurjenjem nedovoljenih odpadkov

V Dobrovniku odlaganje odpadkov, predvsem nedovoljenih na mesta, ki za takšne odpadke niso namenjena, že dlje časa tamkajšnji občini in komunalnemu podjetju povzroča obilico težav. To pa še ni vse. Nekateri občani poslužujejo celo kurjenja odpadkov, težave pa so postale tako velike, da bo v reševanje težav vključena tudi policija.
Dobrovniška Občina je v minulih dneh naznanila, da imajo na območju občine velike težave z odlaganjem nedovoljenih odpadkov na mesta, ki niso za to namenjena ter s kurjenjem odpadkov. Na občini izpostavljajo predvsem primer deponije za odlaganje vejevja, kjer se namesto vejevja, odlaga praktično vse, od lesa pa do kovine ter plastike. Takšno nedovoljeno odlaganje, ali nerazumevanje pravil je pripeljalo do tega, da je Občina vzpostavila videonadzor, s pomočjo katerega bodo kršitelje naznanjali pristojnim organom, ti pa bodo ukrepali v skladu s predpisi. Od prvega novembra naprej bo tako dovoz dovoljenega odpada, torej vejevja in listja dovoljen le v času obratovanja Zbirnega centra in ne več neprenehoma, kot je to bilo do sedaj.

Nič boljša ni situacija na Zbirni točki ob deponiji Dobrovnik. Zaradi nenehnih kršitev in odlaganja nedovoljenih odpadkov, med katerimi so celo hladilniki, gradbeni odpad in še kaj bi se našlo, bo le-ta ukinjena in preseljena na novo lokacijo. V Dobrovniku se srečujejo s podobnimi težavami kot smo se srečevali v Lendavi: ” Zbirna točka je bila namenjena zgolj odlaganju ločenih odpadkov za lastnike vinskih kleti, ki so vključeni v sistem organiziranega odvoza,” so zapisali na Občini Dobrovnik, a so se tja neprestano prinašali odpadki, katerih odlaganje ni dovoljeno. Zbirno točko bodo sedaj premestili in uporabnike, katerim je slednja namenjena, o novi lokaciji tudi obvestili.

Težave imajo tudi s kurjenjem odpadkov. “Kljub vsem možnostim za organiziran odvoz odpadkov, brezplačen odvoz kosovnih odpadkov in delujočemu Zbirnemu centru, je na širšem območju Občine Dobrovnik vse pogosteje opaziti kurjenje raznih odpadkov-smeti pri posameznih gospodinjstvih,” se hudujejo na tamkajšnji Občini. “Kurjenje odpadkov (plastika, razni gradbeni materiali, tekstil, gume..) je  strogo prepovedano in se lahko sankcionira z denarno globo pristojnih inšpekcijskih služb in Policije. Iz tega razloga se bodo na območju celotne Občine odslej opravljali poostreni nadzori s strani Medobčinskega inšpektorata in Policije,” so zaključili. Naj dodamo še, da je globa za takšno početje med 200 in 6.000 evri.