Ostalo

V Dobrovniku se je zaključil 1. kolesarski kongres

Tudi v Sloveniji je nastopil čas za prvi kolesarski kongres, ki se je začel prav na prvi dan Evropskega tedna mobilnosti. Potekal je od 16. – 17. septembra 2021, v občini gostiteljici, Dobrovniku, majhni občini, ki v kolesarjenju vidi veliko zgodbo in se bo zapisala kot prva občina, ki je gostila Slovenski kolesarski kongres.
V Sloveniji je vedno več rekreativnih kolesarjev, Pomurje pa postaja vse bolj zaželen cilj v kolesarskem turizmu. To je tudi eden od razlogov, da se je prvi dan Evropskega tedna mobilnosti prvi slovenski kolesarski kongres začel v Dobrovniku. Tematika kolesarstva je široka, za cilj prvega slovenskega kolesarskega kongresa pa so si zadali: povezovanje in poslušanje – potreb, težav in pričakovanj vseh deležnikov, ki dostikrat vsak po svoje razvija svojo kolesarsko zgodbo. Cilj kolesarskega kongresa je tudi kolesariti po Sloveniji in udeležencem vsako leto predstaviti kolesarski turizem in kolesarsko infrastrukturo na drugem območju Slovenije.

Številni župani, strokovnjaki z ministrstva za infrastrukturo, poznavalci kolesarskega turizma in športniki so se na prvem tovrstnem kongresu posvetili predvsem potrebam, težavam in pričakovanjem ob vzpostavljanju mreže kolesarskih poti. Na izvedeni okrogli mizi sta se gostom pridružila Bogdan Fink, direktor uspešno zaključene 27. kolesarske dirke po Sloveniji in Simon Rosič, podžupan Občine Nova Gorica, ki je bila izbrana za naj gostiteljico. Strokovne vsebine so seveda organizatorji začinili še s prekmursko kulinariko in skrbjo za zdravje, kar pomeni, da je kolesarski kongres bil ravno pravi način za polnjenje z energijo za nadaljevanje in začetke občinskih kolesarskih projektov.

Na letošnjem prvem kolesarskem kongresu so govorili še o evropskih kolesarskih povezavah in varnosti. Vse bo potekalo v duhu trajnostne mobilnosti, cilj pa je predvsem povezovanje ljudi, ki se ukvarjajo s kolesarstvom. Med razpravami so se vsi deležniki zavzeli za tesnejše partnersko sodelovanje pri razvoju Slovenije v kolesarjem prijazno državo. Prav tako so se zavzeli za čim boljši izkoristek evropskih sredstev v fiskalnem obdobju 2021-2027. Direkcija RS za infrastrukturo je napovedala izdajo razpisov za kolesarske projekte financirane iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Slovenski kolesarski kongres se bo za dosego ciljev znova sestal prihodnje leto.

“Prvi slovenski kolesarski kongres je pokazal, kako zelo je pomembna izmenjava mnenj med predstavniki države in lokalnih skupnosti, projektanti kolesarske infrastrukture, kolesarji, prostorskimi načrtovalci, policijo in drugimi, ki so vpeti v razvoj kolesarjenja in Slovenije v kolesarjem prijazno državo. Hvala vsem, ki ste se odzvali našemu vabilu in sodelovali kot predavatelji oziroma udeleženci okrogle mize. Vsak posebej ste prispevali, da se je kongres razvil v koristen in s pozitivno energijo nabit dogodek, ki si zasluži ponovitve tudi naslednje leto,” je za naš spletni portal zapisal Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik.