Ostalo

Tudi čebelarji z območja Lendave beležijo katastrofalno sezono

Letošnja sezona je zaradi spomladanske zmrzali, obilo dežja, ki izpira cvetni prah, ter hude vročine, ki suši medičino, zelo slaba. Ponekod čebelarji medu ne bodo več točili, saj bodo imele čebele komaj kaj medu že zase, da bodo sploh lahko preživele zimo, poročajo s terena. Nič drugače se ne godi čebelarjem z območja Lendave. Pogovarjali smo se s predsednikom Čebelarskega društva Lendava, Štefanom Cigutom.
Naša prehranska varnost, prehrana in zdravje okolja so v veliki meri odvisni od čebel in opraševalcev. Ob minulem svetovnem dnevu čebel so čebelarji iz območja celotne države opozarjali, da je letošnja sezona izjemno zahtevna, poleg pomladanske pozebe jim je sive lase povzročalo še minulo deževje. Nič drugače, kar se čebelarstva tiče, ni na območju Lendave. Sogovornik Štefan Cigut pove, da je upad letine medu 80-odstoten.

“Situacija je katastrofalna,” pogovor prične Cigut. “Spomladanske paše ni bilo. Bilo je hladno, akacijo je pozeblo, nekaj ajde je sicer bilo, a ni medila. Čebele je bilo potrebno večino časa krmiti, ponekod je situacijo poslabšala še toča. Čebelarji na območju Lendave se srečujejo z 80-odstotonim upadom letine. Na območju, ki ga pokriva naše društvo, razlik pri paši na različnih območjih občine ni, saj gre za kratke relacije, tako da lahko povem, da je upad letine približno enak pri vseh.”

V Čebelarskem društvu Lendava sicer imajo nekaj članov, ki svoje čebele prevažajo na gozdno pašo na Pohorje, pa take, ki dajejo prednost kostanjevi paši, a tudi slednji, po besedah Ciguta, ne opažajo bistveno boljše letine medu. “Pri tem moram poudariti, da je recimo tudi predlanska letina bila zelo slaba. Opažam, da se slabe letine pojavljajo vse pogosteje, kar predstavlja izjemno težavo. Nekoč je slaba letina bila zelo redek pojav. Dandanes k temu verjetno še dodatno pripomorejo klimatske spremembe,” opomni Cigut. Ali bo država čebelarjem lahko finančno pomagala, ni znano.

Pa varoja? “Varoja je prisotna vedno, vprašanje pa je, koliko smo čebelarji uspešni v boju zoper njo. Ko so letine slabe, ko so čebele posledično v slabši kondiciji in ko ni naravne hrane, da je čebele torej potrebno krmiti, je kondicija čebel slabša in so slednje bolj dovzetne za bolezen. Trenutno so kritična obdobja, september, oktober in sedaj bomo videli, kaj se bo zgodilo in koliko smo uspešni v boju. Čebele se same ne morejo rešiti, pomagati jim moramo čebelarji,” je še dejal sogovornik in dodal, da bo vse vidno konec meseca oktobra.

Čebelarska sezona je sicer praktično končana. Medenja več ni, čebele so že pričeli pripravljati na zimo, čebelarji pa se pripravljajo na naslednjo sezono. “Kakšna bo, je težko napovedati. Vremenski ekstremi so vse pogostejši, napovedi so velikokrat nezanesljive. Težava so pretople zime, potem se ohladi, kar se vleče pozno v pomlad, tukaj so še pozebe, poleti imamo vdore hladnega zraka, ki spet prinašajo ekstremne dogodke, tako da … Upajmo na najboljše. Najmočnejša paša pri nas je akacija, če jo pozebe, smo takoj ob 60-odstotkov pridelka,” je zaključil predsednik Čebelarskega društva Lendava, Štefan Cigut.

Čebelarsko društvo Lendava ima 45 članov, od katerih so štirje člani častni člani (torej so stari nad 80 let).

Štefan Cigut