Ostalo

SPIRIT Slovenija v Pomurju nadaljeval z delovnimi obiski po Sloveniji

Javna agencija SPIRIT Slovenija je nadaljevala z izvajanjem delovnih obiskov po Sloveniji. Po krajšemu premoru je bila prva destinacija Pomurska regija, kjer so predstavniki agencije obiskali podjetja in ustanove, ki pomembno prispevajo k razvoju in rasti podjetništva na tem območju. Pomurje je presenetilo s svojim bogatim potencialom na področju podjetništva, turizma, kmetijstva ter inovativnosti.
Delovni obisk se je pričel na Pomurski gospodarski zbornici, kjer je Iris Lanščak, vodja SPOT Svetovanja in podjetniškega mentoriranja Pomurje predstavila uspehe in dosežke projekta SPOT Svetovanje Pomurje 2018 – 2022. Glavni namen projekta in storitev je okrepiti podjetniški potencial za mikro, mala in srednje velika podjetja ter spodbujati ustanavljanje novih MSP. Rezultati projekta so zelo dobri in zato v letošnjem letu nadaljujejo s svojimi aktivnostmi, ki so ključne za spodbujanje podjetništva v regiji.

Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija je izrazil navdušenje nad predstavljenimi dosežki in delom ter izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju z vsemi partnerji v mreži SPOT Svetovanje Pomurje, ki so Razvojni center Murska Sobota, Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Murska Sobota in Pomurski tehnološki park. “Povratne informacije uporabnikov storitev so izjemno spodbudne in pozitivne. Kljub omejenim sredstvom bomo seveda še naprej podpirali in delovali kot povezovalni člen. Zato se že veselimo nadaljnjega sodelovanja ter skupnega uresničevanja uspešnih zgodb in projektnih idej,” je poudaril Rok Capl.

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice je predstavil ključne projekte in dosežke Pomurja ter poudaril pomembnost povezovanja znotraj regije in z mednarodnim okoljem. Pomurje je območje z velikim potencialom, saj ima 20 milijonov potrošnikov in se nahaja v bližini 10 univerzitetnih središč. Pomurski gospodarstveniki so že uspešno izkoristili geografsko lego in infrastrukturo, kar se odraža predvsem v panogah prehrane in kmetijstva, gradbeništva in gradbenih izdelkih, turizma in gostinstva ter predelovalnih dejavnostih. Se pa tako kot ostale regije v Sloveniji tudi v Pomurju soočajo z izzivi na področju energetike, surovin in kadrov. Ključni projekti Pomurja so: Pomurje 5.0, namakanje Pomurja iz reke Mure, Talent Center (inkubator talentov), izgradnja železniške povezave Lendava-Beltinci, rekonstrukcija regijskega letališča ter izgradnja potrebne infrastrukture.

Sledil je ogled Pomurskega tehnološkega parka, kjer je Igor Börc predstavil delovanje parka in raznovrstnost projektov. Posebno pozornost namenjajo vzpostavljenemu mednarodnemu ekosistemu, ki omogoča razvoj inovativnih idej in podjetniških projektov. Predstavnika zagonskega podjetja AviRings, Gašper Tompa in Damir Škraban, ki sta svojo podjetniško pot pričela v tehnološkem parku, sta predstavila svojo uspešno zgodbo. Gre za visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem sledilnikov za golobe, razvijajo pa tudi obročke in ostale naprave za spremljaje višine leta in beleženje časa.

Nato je sledil obisk podjetja Roto d. o. o., ki se lahko pohvali s kar 45 let izkušenj na področju proizvodnje izdelkov iz polimerov. Na obisku je prisotne sprejela Darja Mihalič, ki je podrobno predstavila delovanje in poslovanje podjetje, ki se sooča s stalnim porastom povpraševanja po njihovih izdelkih. Svoj položaj na globalnem trgu so zgradili na visoko kakovostnih in inovativnih izdelkih, ki so prilagojeni različnim potrebam strank in to v več kot 55 državah sveta. Kljub uspešnemu poslovanju pa se v podjetju prav tako spopadajo z nekaterimi izzivi, kot so kadrovski primanjkljaj in prostorska stiska v skladišču zaradi naraščajočega obsega poslovanja. Kljub izzivom ostajajo zvesti svojim vrednotam in si prizadevajo ohraniti visok standard kakovosti in zadovoljstva strank, kar jim omogoča, da ostajajo konkurenčni na mednarodnem trgu.

Ob zaključku obiska Pomurja se je delegacija ustavila tudi v podjetju Paradajz d. o. o., ki se nahaja na izjemno velikem območju, in sicer na skupno 110.000 m2 (11 ha) s steklom pokritih površin. Podjetje je specializirano za pridelavo visokokakovostnega paradižnika pod blagovno znamko LUŠT in je popolnoma posvečeno trajnostni pridelavi paradižnika z uporabo najnovejših tehnologij, praks ter skrbi za lokalno skupnost in v ustvarjanju delovnih mest v regiji. Podjetje Paradajz d. o. o. je tudi ponosni ambasador slovenskega gospodarstva komunikacijske kampanje I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.

Delovni obisk se je zaključil v okolju regijskega promocijskega centra Expano, t. i. vrata v Pomurje, ki navdušuje s svojo edinstveno arhitekturo in bogato vsebino. “Pomurje predstavlja eno izmed ključnih regij za prihodnji razvoj Slovenije, zato bo javna agencija SPIRIT Slovenija še naprej spremljala in podpirala njihov napredek ter uspešne zgodbe,” so še zapisali.