Sveže

Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis Lendava: Oče je imel pomisleke, a je z izjemnim delom pokazala, da ni imel prav

Varis Lendava je zgodba o uspehu. Od 2015 do 2020 so več kot podvojili prihodke od prodaje, lani jih je bilo že več kot 31 milijonov, ob tem pa 7 milijonov dobička pred davki, obrestmi in amortizacijo. Zasluge za odličnost in prodornost Varisa ima Sabina Sobočan, vrhunska podjetnica in članica SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.




Za podjetje Varis Lendava je bila pandemija priložnost, ki so jo zelo dobro izkoristili. So vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic, izvažajo v Nemčijo, Avstrijo in Švico. V Nemčiji imajo celo 15-odstotni tržni delež. Njihove kopalnice najdete v svetovno znanih hotelskih verigah: Sheraton, Novotel, Hempton by Hilton, Intercity. Prav tako opremljajo večstanovanjske objekte, bolnišnice, zapore.

Podjetje z več kot 250 zaposlenimi, ki ga vodi članica SBC Sabina Sobočan, ima trenutno največji izziv s kadri. “Največji izziv so v tem trenutku kadri, a tudi glede tega smo se znašli, saj smo pred leti ustanovili lastno akademijo. V akademiji prekvalificiramo potreben kader, ki ga v danem trenutku najbolj potrebujemo, to so keramičarji, pleskarji. To delamo tako, da se interni zaposleni lahko sami prijavijo in se potem prekvalificirajo na ustrezno delovno mesto,” je povedala Sobočanova.

Kljub pandemiji so imeli in še vedno imajo ves čas naročila. Lani so imeli več kot 31 milijonov prihodkov in več kot 7 milijonov evrov dobička pred davki, obrestmi in amortizacijo. Trenutno so vpeti v dva velika projekta, opremljanje stolpnic, ene v Frankfurtu, druge na Dunaju. Po besedah Sabine Sobočan je v gradbeništvu na voljo precej evropskih sredstev, pomanjkanje stanovanj pa je veliko. Zato toliko naročil, kajti podjetja gradijo. Ker ima Varis dober produkt, povprašujejo po njihovih kopalnicah, pravi Sabina Sobočan.

Oče je imel pomisleke

Sabina Sobočan se je v pogovoru dotaknila tudi stereotipa, da ženske ne sodijo v gradbeništvo. Njen oče je, denimo, iskreno priznal, da je imel, ko je razmišljal, komu bi predal vodenje ob upokojitvi, pomisleke, ker je kot ženska stopila na čelo podjetja. “To drži. Mislim, da je težava v tem, da si ženske ne upamo. Najprej poskrbimo za družino, dom in potem se posvetimo še temu, da otroci zrastejo. Treba je spremeniti mišljenje. V prvi vrsti pa si ženske moramo upati, se pravi se moramo same prijaviti na razpis, moramo imeti določene želje, cilje. Jaz vedno pravim, da smo ženske multipraktiki in lahko delamo več stvari naenkrat. Pri nas imamo na tipičnih moških delih tudi ženske in svoje delo opravljajo zelo dobro in kvalitetno.” Sprva je imela kot ženska nekaj težav v tem poslu, pravi, zdaj pa ne več. “Z vsemi temi leti, rezultati in svojim delom sem se izkazala. Mislim, da je treba zaupati in verjeti v osebe, imeti zastavljene cilje in če v to verjameš, sledijo tudi uspehi. Seveda v povezavi z ekipo.”