Ostalo

Prepoved uporabe vsakršnih čolnov sprla lendavske ribiče in vodstvo Ribiške družine

Na podlagi 56. redne seje upravnega odbora Ribiške družine Lendava, ki se je v prostorih ribiškega doma Lendava odvijala v sredini septembra, je bil soglasno sprejeti sklep o prepovedi uporabe vsakršnih čolnov na odprtih vodah. Ta sklep je sedaj med seboj sprl ribiče in vodstvo, prepoved pa je začela veljati včeraj.




“Nisem ribič, ampak prepoved uporabe daljinsko vodenih čolnov ter manjših gumenjakov je totalna bedarija. Saj ne živimo v 17. stoletju” in “to je res korak nazaj v sodobnem ribištvu,” sta zgolj dva izmed mnogih komentarjev na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook pod objavo Ribiške družine Lendava o sprejetem omenjenem sklepu. Mnogi se s takšnim sklepom ne strinjajo, imajo ga celo za nezakonitega, saj zapisnika z omenjene seje menda ni, je še moč prebrati. Dejstvo je, da je ribiče, predvsem mlajšo generacijo in vodstvo takšen sklep dokončno skregal, pričel pa je veljati včerajšnji četrtek. “Prav tako naprošamo lastnike boj, da jih sami odstranite, v nasprotnem bodo odstranjene s strani RD Lendava,” so še zapisali v sklepu.

“Ne da smo 15 let za režimi, ki so v Evropi, smo tudi 10 let za večino ribiških družin v Sloveniji… Verjetno smo še edini v Sloveniji ki nimamo kraprske vode, kjer bi lahko lovili na način ujemi in spusti. Bojim se za prihodnost naše ribiške družine. Sam sploh ne vidim smisla zakaj sem član te ribiške družine, ki mi ribolova, kakršnega izvajam, ne omogoča. Najbrž nisem edini. In še, zakaj se je v dobi, v kateri živimo ukinil čoln na daljinsko vodenje bi pa res rad slišal,” je zapisal en izmed uporabnikov Facebooka. In ravno na to vprašanje nam je po telefonu odgovoril predsednik ribiške družine Lendava, Jožef Jerebic.

“Vzrok za takšno odločitev upravnega odbora družine so pritožbe s strani ribičev. Kraparjem smo do sedaj dovolili vse. Imeli so možnost postavitve boj in vožnjo hrane s čolni. Ribiči so uporabljali praktično vse vrste čolnov. Pred kratkim je med ribiči na Beloviču prišlo do prepira, saj so mlajši ribiči s čolni motili ribolov starejših članov. Mlajši člani so prišli ribe krmit okrog četrte ure popoldan tega dne, starejši člani pa so na drugi strani opravljali ribolov. Mlajši ribe nakrmijo, jih s čolni in metanjem hrane v vodo prestrašijo, kar je botrovalo nejevolji in posledično odhodu starejših ribičev. Kraparsko sekcijo smo zaradi tega že večkrat opozarjali. Med njimi je pač nekaj fantov, ki so nekoliko bolj razigrani, bolj živahni -vsem seveda ne gre delati krivce. Uporabo čolnov smo odobrili pod pogojem, da tovrstnih težav ne bo, a se je zadeva na žalost izjalovila,” je dejal Jožef jerebic, predsednik.

Jerebic je med drugim mnenja, da je večina komentarjev neupravičenih, da gre za blatenje, a hkrati priznava, da imajo mladi drugačno mišljenje. “Prepoved velja do preklica in vsekakor ne bo šlo za ukrep, ki bi veljal za nedoločen čas. Trenutno gre za to, da umirimo strasti, saj so se člani zaradi tega med seboj kregali. To na ribolov ne spada.”

Jožef Jerebic

Že sicer pa Jerebic poudari, da Ribiška družina nikoli ni poslovala tako dobro, kot posluje trenutno. Na računu imajo nekaj čez 50 tisoč evrov sredstev, je dejal. “Denar vsako leto vlagamo v objekte, v legalizacije, v gostilno ki jo dajemo v najem, v črpalke za bazena v Lendavi, za 14 tisočakov smo vložili rib, … nič jim ne ustreza. V večini gre za napihovanje. Omenjali so zbor ribičev, a ga ne moremo izvesti zaradi omejitev, kazni ne želim plačevati. To ni šala. Na Facebooku pa kar tirajo svoje. Član sem že več kot 40 let, finančne težave smo imeli praktično vsako leto, tokrat ogromen plus. Legalizirali smo objekt ob gramoznici na spidveju, tukaj bomo šli v odkup, porušiti smo morali objekt v Kotu, saj je bil črna gradnja, legalizirali smo objekt na Bukovniškem jezeru. Čez noč ne gre nič. Mislim, da gre večinoma za apetite, saj je finančno stanje, kot sem že dejal, zelo dobro,” je bil oster sogovornik.