Ostalo

Premik ure: Danes ponoči smo prešli na poletni čas

Minulo noč ob 2. uri zjutraj smo premaknili urine kazalce za eno uro naprej in se poslovili od zimskega časa, na katerega smo prešli 27. oktobra 2019, ko sledi vnovičen premik ure. A premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021.
Evropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. Pri nas to ureja uredba o določitvi obdobja poletnega časa. na vrata namreč že trka poletni čas. Prvi premik ure v letu 2020 se je tako zgodil minulo noč, ko smo v noči s sobote na nedeljo ob 2. uri zjutraj kazalce prestavili za eno uro naprej. S tem smo se poslovili od zimskega časa, na katerega smo prešli 27. oktobra 2016.

Premik ure je bil najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, kasneje tudi drugod, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. V šestdesetih in sedemdesetih letih se je zaradi energetske krize marsikje ponovno vpeljal. Leta 2000 je EU sprejela tudi direktivo o poletnem času. Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da pa vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo uro nazaj in zadnjo nedeljo v marcu za uro naprej smo dokončno določili leta 2006.

Premiku ure bo odbilo

Premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, saj so evropski poslanci lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021.