Sveže

Pozor, žabe na cesti!

Dvoživke so v Evropi in v Svetu med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami in so tudi v Sloveniji zakonodajno med najbolj varovanimi. Vse vrste dvoživk so zavarovane, njihovo izginjanje pa škodljivo za delovanje ekosistema na širši ravni, kar navsezadnje vpliva tudi na zdravje ljudi.
Toplejše letošnje zimsko in pomladno vreme ter občasni dež so prebudili dvoživke in te se že selijo iz zimskih prezimovališč na mesta parjenja, večinoma na območja tekoče in stoječe vode. Pri tem morajo prečkati za njih velikokrat smrtno nevarno cesto, kjer jih vozniki nezavedajoč, pa tudi zavedajoč, pogosto povozijo do smrti. Zato ne preseneča, da podobe povoženih dvoživk na cestah vidimo pogosto, predvsem na tako imenovanih črnih točkah, mestih, kjer te množično prehajajo cesto. Ob tem ljubitelji živali pozivajo in prosijo vse, ki jim ni vseeno kaj se dogaja z nedolžnimi živimi bitji, da se jim pridružijo pri plemeniti akciji prenašanja dvoživk čez cesto. Po znanih podatkih bi v Pomurju nujno potrebovali prostovoljce na pomurskih lokacijah Blaguš, Črešnjevci, Lutverci, Rankovci, Podgrad, Petanjci, Krašči, Rihtarovci, kjer je v prejšnjih sezonah ogromno dvoživk bilo povoženih. Prav tako aktivisti reševanja dvoživk prosijo vse državljane, ki poznajo še več mest, kjer na voziščih končajo množice dvoživk, da nemudoma sporočijo organizatorjem akcij reševanja – prenašanja žabic čez cesto.

“Do v Evropi že standardiziranih ukrepov je verjetno pri nas še dolga pot, zato moramo dvoživkam pri ohranjanju življenja pomagati ljudje z varovalnimi ograjami in s prenašanjem preko ceste. Prav take akcije pod motom »Pozor, žabe na cesti!« se dogajajo povsod v sosedstvu in tudi pri nas, zato vas prosimo za sodelovanje in pomoč. Kdaj se bo največ dogajalo, je odvisno od vremenskih razmer, a takoj ko bodo nočne temperature okrog 5 stopinj Celzija ali več in bo dovolj vlažno bodo dvoživke krenile na pot,” je zapisal Kristjan Malačič, ki je pri Javnem zavodu Krajinski park Goričko naravovarstveni terenski upravljavec.

“V Krajinskem parku Goričko že od leta 2003 pomagamo dvoživkam pri varnem prečkanju cest v času spomladanske selitve iz gozdov do vode, kjer bodo poskrbele za nov zarod. Najbolj črna točka z največ povozi je ob Ledavskem jezeru. Črne točke so tudi ob drugih večjih ali manjših vodah, kot so odseki cest v Kančevcih, ob Bukovniškem jezeru in ob Hodoškem jezeru. Dvoživkam pomagamo tako, da jih pred prečkanjem ceste zaustavimo z varovalnimi mrežami, jih poberemo v vedra in varno prenesemo na drugo stran ceste. Dvoživke s selitvijo pričnejo ob prvem toplem pomladnem dežju, po tem ko zaide sonce. Največ jih do vode hodi do polnoči. Vsak lahko pomaga pri ohranjanju življenj dvoživk na več načinov: v času migracij se ponoči izogibamo vožnji po cestah v bližini mlak in jezer, kjer dvoživke množično prečkajo ceste oz. prilagodimo hitrost vožnje, pridružimo se prostovoljnim akcijam pri prenašanju dvoživk preko ceste, na svojem vrtu ali posestvu poskrbimo za ohranitev obstoječih mlak,” pravi Kristjan Malačič, ki med drugim koordinira akcijo na območju Krajinskega parka Goričko, kjer so veseli vsakršne pomoči pri varstvu dvoživk in obnovi njihovih habitatov.