Ostalo

Pozor! Gripa dosega vrhunec!

Iz slovenskih bolnišnic že poročajo o onemoglosti zdravnikov. Na NIJZ ugotavljajo, da letos kroži veliko število različnih virusov gripe, kar je možna razlaga za veliko obolevnost med otroci in mladostniki. Previdno! Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci.
Virus gripe se širi še pred pojavom prvih znakov bolezni, zdravila za bolezen ni, simptome bolezni zdravimo oziroma lajšamo, se pa lahko pred boleznijo zaščitimo s cepljenjem, ki se začne še pred sezono pojavljanja te bolezni. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Ob srečanju z virusom, ki je organizmu še neznan, pa je veliko večja verjetnost, da oseba zboli, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani.Število obiskov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva je v tednu med 3. in 9. februarjem nekoliko upadlo, a je še vedno visoko. Najbolj so prizadete starostne skupine do 14 let, pa tudi mladi med 15. in 19. letom. Tudi pojavnost akutnih okužb dihal je bila nekoliko nižja. Visoka pojavnost gripi podobnih bolezni in ostalih okužb dihal se izraža v izbruhih v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Letos kroži veliko število različnih virusov: gripa A(H1N1), dve različni skupini sevov A(H3N2) in dve različni skupini sevov gripe B/Victoria.

Poznani so trije virusi, ki povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih.

Gripa je lahko nevarna za starejše od 65 let, kronične bolnike, majhne otroke, nosečnice. Ker se virusi ves čas spreminjajo, se spreminja tudi cepivo: to je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, potem pa postopoma upada: cepiti se je treba vsako leto znova.