Ostalo

Pomurje: Ker ni turizma je poraba svinjskega mesa manjša, prašičerejci pa v težavah

Epidemija koronavirusa in prašičereja ne gresta skupaj. To so na svoji koži občutili tudi Pomurski prašičerejci, ki so zaradi praktično ustavljenega turizma v težavah, saj mesa ne morejo prodati, mnoge pa že skrbi prihodnost te panoge.
Samooskrba s prašičjim mesom je pri nas zgolj tretjinska, a kljub temu veliko slovenskih prašičerejcev doma ne more prodati svojih pitancev. V času koronavirusa so se zadeve še poslabšale, saj so cene svinjine na evropskih trgih padle. Mnoge kmete zato skrbi prihodnost panoge. Težava je nastala predvsem tudi zaradi dejstva, da je v času pandemije turizem skorajda popolnoma ugasnil, kar je še dodatno zmanjšalo porabo mesa, še posebno prašičjega. Cena mesa je padla za več kot 20-odstotkov, mnogim pa je rešilna bilka bila prodaja prašičev v sosednjo Avstrijo.

Prašičerejci so tako pričeli z ustvarjanjem izgub na svojih prašičerejskih kmetijah. Resorno ministrstvo želi pomagati s posebnim razpisom, ki naj bi omogočil nove naložbe. Nekateri že načrtujejo dvig proizvodnje, kljub nestanovitnim časom, a bo za pomoč pri rešitvi situacije domača mesno-predelovalna industrija, ki bi kupila domače meso. To naj bi omogočila shema Izbrane kakovosti, a kaj, ko ta kljub dogovoru v praksi ni zaživela. Prašičerejci sicer zahtevajo, da se omenjena shema prične izvajati nemudoma, saj le v tem vidijo rešitev težave.

Prašičerejci so sicer načrtovali povečanje samooskrbe na vsaj 50 odstotkov, a se to predvsem zaradi neurejenih razmer, kot kaže, ne bo zgodilo.