Ostalo

OOZ Ljutomer: Razglasili obrtnika leta 2023 in obeležili 55 let delovanja

V četrtek so v Ljutomeru v okviru občinskega praznika razglasili obrtnika leta 2023 in obeležili 55 let delovanja Območne Obrtno-Podjetniške zbornice (OOZ) Ljutomer, ki jo vodi Ivo Ozmec. Obrtnik leta je postal Drago Belec, ki skupaj z ženo Sandro že več kot 30 let vodi podjetje Cornus iz Logarovcev.
Minuli četrtek so v Ljutomeru v okviru občinskega praznika razglasili letošnjega obrtnika leta. To je postal Drago Belec, ki že 30 let uspešno vodi podjetje Cornus, v katerem vsako leto na več kot 3 hektarih vzgojijo okrog 15 milijonov sadik. Obrtniku leta je čestital tudi predsednik OZS Blaž Cvar, ki je v nagovoru zbranim poudaril zgledno sodelovanje ljutomerske občinske oblasti z gospodarstvom in dodal, da bi takšno razumevanje do potreb gospodarstva morala pokazati tudi država.

Že pred slovesnostjo so na OOZ Ljutomer pripravili tradicionalno okroglo mizo, na kateri so iskali pot do višje dodane vrednosti v turizmu. Gostili so direktorico Direktorata za turizem Dubravko Kalin, ki je zbranim predstavila Strategijo slovenskega turizma 2022 – 2028. Predsednik OZS je v razpravi izpostavil velike težave s kadrom v tej panogi, sicer pa so vsi skupaj ugotovili, da ima Prlekija velik potencial in priložnosti za uspeh na področju turizma, a le, če bodo vsi deležniki delovali tesno povezano.

O podjetju …

Začetki družinskega podjetja Cornus iz Logarovcev segajo v leto 1992, ko je Drago Belec, inženir agronomije, ustanovil družbo z omejeno odgovornostjo. Cornus je latinsko ime za drenovke, za ta rod pa je značilna trdoživost ter kot rog trd in žilav les. Kmalu po zagonu podjetja je bil zasnovan prvi sodobni nasad paprike z novimi tehnologijami, Cornus pa je prvo desetletje deloval kot državna poskusna postaja za vrtnine. Kot kooperant je Cornus sprva prideloval papriko, kumare, stročji fižol, solate in kapusnice, za svoje in potrebe drugih kooperantov pa tudi sadike.

Ustanovitelj podjetja Drago Belec se je nato na prelomu tisočletja odločil, da se podjetje specializira za pridelavo sadik. Prva sezona pridelave sadik je »potekala« v rastlinjakih starejše generacije, razprostrtih na 2000 kvadratnih metrih, nato pa so iz leta v leto sledile naložbe v nove rastlinjake, opremljene z ogrevanjem in sistemom za namakanje ter dodajanje hranil. Danes Cornus na 30.000 kvadratnih metrih površin letno pridela okoli 15 milijonov sadik, ki nato na skoraj vsakem slovenskem družinskem vrtu zrastejo v okusne vrtnine, začimbe in jagode.