Sveže

Občinski odbor Socialnih demokratov Lendava izvedel letno konferenco

Občinski odbor Socialnih demokratov Lendava je včeraj pozno popoldan v prostorih Centra Bánffy izvedel letno konferenco, na kateri so kot gosti sodelovali: Ana Zelko, podpredsednica Mladega Foruma Prekmurje, dr. Aleksander Jevšek, predsednik območne organizacije SD Prekmurje in župan MOMS ter Ivan Koncut, kandidat socialnih demokratov na prihajajočih državnozborskih volitvah, v volilnem okraju Lendava.
Prisotni so se na a konferenci pogovarjali o trenutnih aktivnostih socialnih demokratov, ki so vezana na
aktualna dogajanja – vladna kriza, parlamentarne volitve (predčasno/redne) in o izhodiščih za vladni
program Socialnih demokratov. “Za sodelovanje na državnozborskih volitvah sem se odločil na pobudo članov SD Lendava. To sem storil predvsem zato, ker sem prebral osnutek programa stranke SD, velika večina točk pa me je tudi prepričala,” je uvodoma dejal Ivan Koncut.

“Pred približno petimi ali šestimi meseci sem stopil v kontakt z našimi mladimi, z našim Mladim Forumom. To je tista sila, ki mi osebno daje veliko optimizma, ker je do sedaj nekako veljala percepcija, da imajo socialni demokrati bazo pri upokojencih. Imam občutek, da mladi želijo prevzeti politiko v svoje roke in to je to, kar je glavno sporočilo tudi za našo prihodnost, za katero se v tem primeru ni potrebno bati,” je dejal Jevšek.

Na vprašanje moderatorja o odstopu Mira Cerarja, pa je Jevšek odgovoril: Miro Cerar je s svojim odstopom naredil potezo, ki ni bila slučajna. Poteza je že predhodno bila dobro premišljena, reševal pa je stranko in samega sebe in ne Slovenije ter slovenske politične situacije. Zaenkrat se je sindikatov rešil, a so ti dejali, da se želijo z vlado, ki je v odstopu, pogajati še naprej. Trenutna vlada je rekla ne, kar pomeni, da tak zalogaj čaka novo vlado. S svojim odstopom torej situacije ni rešil.”

Jevšek se je med drugim dotaknil stanja v slovenskem zdravstvu, ki je po njegovih besedah tako slabo, da slabše še ni bilo nikoli. Dejal je, da ima zdravstvo premalo denarja da bi izvajalo svoje programe. “Če pogledamo konkretno murskosoboško splošno bolnišnico, ima ta potenciala dovolj, vendar programa ne morejo izvajati, saj jim ga zavarovalnica ne plača,” je omenil Jevšek. Dotaknil se je neizvajanja javnih naročil, tako v naši največji bolnišnici kakor tudi v Pomurskih lekarnah.

Kot smo že zapisali, se je letne konference udeležila tudi Ana Zelko, podpredsednica Mladega Foruma Prekmurje, ki je bil ustanovljen lanskega decembra. “Mladi forum Prekmurje zelo tesno sodeluje z Mladim forumom na centrali, ki je stacioniran v Ljubljani. Mladi Forum je združevanje in povezovanje mladih in enako mislečih ljudi, ki želimo ustvariti boljšo prihodnost za vse. Pripravljamo različne delavnice, debate, okrogle mize, delovne vikende … Mladi forum je, kar se tiče programa, na stranko naslovil svoje predloge, ki zavzemajo štiri glavne točke. To je povečanje participacije mladih, stanovanjska problematika mladih, mladi in evropska unija ter izzivi v visokem šolstvu. Vsaka točka ima odlične predloge in rešitve, ki jih vidijo mladi.”

Tokratni program socialnih demokratov je sicer nekoliko drugačen. Ta je zapisan na dolgi rok in ne zgolj za obdobje mandata. Jevšek pove, da je najpomembnejša stvar gospodarstvo in da je gospodarstvo potrebno razbremeniti z davčnimi stopnjami, da bo to bolj konkurenčno. “Seveda se postavlja vprašanje brezposelnosti in tudi vprašanje pomanjkanja delovne sile. V naši regiji se soočamo tudi z dejstvom, da na dnevni ravni iz Pomurja na delo čez mejo odhaja okrog 8.000 ljudi. Vzrok je nizka plača v Sloveniji, dvig minimalne plače pa je ena izmed naših programskih točk.”

V nadaljevanju so prisotni debatirali tudi o tem, da ljudje gospodarske rasti ne čutijo in da je v naši državi težava neenakosti in neenakopravnosti. Dotaknili so se tudi pravosodja, kateremu po njihovem mnenju manjka samozavesti ter poudarili, da se bodo zavzemali za rast, ki bo koristila vsem. Jevšek je, kot župan, izpostavil nižanje glavarnine, saj država še vedno na podlagi Zakona o uravnoteženju javnih financ varčuje pri občinah. Prisotni so se strinjali, da bi bilo dobro velik del denarja investirati v “pamet” in “sposobnost” Slovenije, torej, da bi povečali sredstva za znanost.

Velika želja SD-ja je, da bi uredili zdravstvo in ta resor tudi prevzeli, velik del programa pa želijo nameniti mladim. Mladi Forum si ob tem prizadeva za izdatnejše financiranje visokega šolstva Zelkova pa se je dotaknila tudi področij, ki so neposredno povezana z mladimi. Za konec je Jevšek še dodal, da bi SD vsekakor odstranil bodečo žico na naših mejah in da se ne strinja s teorijo čiste Evrope, torej, da so tujci dobrodošli. Forum se je zaključil ob prijetnem druženju članov in simpatizerjev stranke.