Ostalo

Nov predlog poimenovanja pokrajin razburja mnoge

kakšna bodo poimenovanja slovenskih pokrajin? Od lani poteka pri nas vnovičen poskus ustanavljanja pokrajin, v jeseni pa bi naj bili znani finančni izračuni, koliko denarja naj bi imele posamezne pokrajine na voljo. Zapleta se tudi pri novem predlogu imen. Ta veleva, da naj bi se pokrajine imenovale po največjem mestu posamezne enote. Pomurska pokrajina bi torej postala Murskosoboška.
Skupina za pripravo pokrajine zakonodaje, je kot zadnjega pripravila predlog desetih pokrajin s posebnim statusom ljubljanske in mariborske občine, veliko pa se je govorilo tudi o imenih pokrajin. Kot zadnja, je mnenje pripravila vladna Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen, ki meni, da trenutni predlog ni dober. Kot lahko trenutno vidimo, imena izhajajo iz rek, porečij oz. nekdanjih avstro-ogrskih administrativnih enot, ponekod imamo neke nove pokrajinske identitete in to na nek način vnaša rahlo zmedo. Pokrajini bi moglo ime dati največje mesto tiste enote, menijo. Tako bi Pomurska pokrajina postala Murskosoboška pokrajina. Občini Maribor in Ljubljana bi ostali izjemi.

Takšna imenovanja pa sicer že razburjajo mnoge. Veliko jih namreč meni, da je omenjena komisija udarila mimo, spet drugi pa so mnenja, da gre spet za nekakšen eksperiment, ki pri ljudeh ne bo našel domovinske pravice. Dejstvo je, da bo glavno besedo imel teren. Najprej župani, za tem politika, ki v tridesetih letih ustavne ureditve soglasja o pokrajinah še ni našla. Jeseni naj bi bil znan tudi finančni okvir delovanja pokrajin. V začetku novembra se je že odvil posvet pri predsedniku Borutu Pahorju, na katerem se je izkazalo, da v Sloveniji obstaja politična volja za ustanovitev pokrajin, a do uresničitve cilja je še dolga pot – najbolj se zatika pri začrtovanju meja.

Poimenovanje pokrajin v skladu s predlogom Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen:

– Pomurska pokrajina – Murskosoboška pokrajina
– Štajerska pokrajina – Mariborska pokrajina
– MO Maribor – MO Maribor
– Koroško-šaleška pokrajina – Velenjska pokrajina
– Savinjska pokrajina – Celjska pokrajina
– Zasavsko-posavska pokrajina – Trboveljska pokrajina
– Dolenjsko-belokranjska pokrajina – Novomeška pokrajina
– Osrednjeslovenska pokrajina – Ljubljanska pokrajina
– MO Ljubljana – MO Ljubljana
– Gorenjska pokrajina – Kranjska pokrajina
– Goriška pokrajina – Novogoriška pokrajina
– Primorsko-notranjska pokrajina – Koprska pokrajina