Ostalo

Ne povejte vlomilcem, da ste na dopustu!

Spet je čas dopustov, ki ga občani izkoristimo za krajšo ali daljšo odsotnost z doma. Zato velja opozorilo, da se je že velikokrat doslej za marsikoga brezskrben dopust končal prej, kot je načrtoval sam, ali pa so se njegove težave pričele takoj ob njegovi vrnitvi domov. Vlomilci namreč niso na dopustu, to vemo že več kot pol leta, saj se v našem kraju zelo dobro spomnimo serije vlomov v zimsko-spomladanskih mesecih. Zato vsak sam lahko največ stori za to, da do kaznivega dejanja sploh ne pride.
Samo 30 sekund je dovolj, da nepridiprav odpre navadna vrata ali običajno okno in vdre v vaš dom. Neprijeten občutek, kajne? Bolj pomirjajoče dejstvo je, da vlomilci navadno odnehajo, če jim ne uspe v petih minutah. Vendar pa obenem policisti opozarjajo, da je le pet minut tudi običajen čas, v katerem tat odnese vidnejše predmete in za seboj pusti pravo opustošenje.

Preden se boste odpravili na dopust, zato poskrbite za ukrepe, ki bodo potencialne vlomilce odvrnili, da bi sploh poskusili vlomiti, in za to, da bo vaš dom varen, tudi ko boste vi daleč stran. Pripravili smo seznam stvari, ki jih velja preveriti oziroma narediti, preden zadnjič zaklenete vrata in se prepustite poletnim dogodivščinam.

Dokumente vzemite s seboj

Potne liste, osebne izkaznice, vozniška dovoljenja vedno vzemite s seboj, ko se odpravljate na dopust, saj so v zadnjih letih vse bolj pogoste tudi kraje identitet. Če jih na počitnicah ne boste potrebovali, jih lahko spravite v sef, če ga imate doma, ali pa uredite skrivno mesto, kamor jih boste lahko varno skrili.

Dvojna ključavnica

Na vhodna vrata namestite dvojno ključavnico. Vlomilec bi moral za odpiranje vrat porabiti več časa, kar bi ga lahko odvrnilo od vlamljanja v vašo hišo.

Ne sporočajte, kam odhajate

Na družbenih medijih nikar ne objavljajte fotografij, kam odhajate in kdaj. Vlomilci lahko naletijo na vaše fotografije z morja in poiščejo, kje živite. Na objave na družbenih medijih so pozorne tudi zavarovalnice, pri katerih imate zavarovano svojo nepremičnino v primeru vloma.

Nekaj dni pred dopustom

– Preverite delovanje alarmne naprave. Če je nimate, si omislite napravico, ki spominja nanjo (na primer tako z utripajočo lučko na zunanji strani vhodnih vrat). Če živite v hiši, na vhodna vrata ali ograjo vrta pritrdite nalepko s sporočilom, da je objekt pod videonadzorom. Tudi takšne laži odbijejo potencialne vlomilce.
– Poskrbite, da bo vaš vrt urejen, trava pa pokošena. Visoka trava, plevel in zaraslo grmovje namreč nakazujejo, da po vsej verjetnosti nikogar ni doma. Če imate ob hiši ograjo, nanjo nalepite opozorilo »Pozor, hud pes!«, tudi če nimate psa.
– Pospravite okolico hiše, predvsem umaknite vse, kar bi potencialni vlomilci lahko uporabili, da bi lažje vlomili v hišo. Prilika dela tatu, zato priložnosti ne ponujajte kar sami!
– Svojih dragocenosti, denarja in pomembnih dokumentov ne puščajte v stanovanju. Spravite jih v sef, v banko ali jih odnesite h komu, ki mu stoodstotno zaupate.
– Naredite spisek serijskih številk vseh vaših vrednejših predmetov, jih fotografirajte, če je mogoče, tudi označite (na primer umetniške slike, tehnične predmete ipd.).
– S sosedi oziroma ljudmi, ki jim zaupate, se dogovorite, da od časa do časa preverijo vaš dom. Čim bolj redno naj praznijo vaš poštni nabiralnik, spreminjajo naj položaj žaluzij, zalijejo rože, pokosijo travo, mečejo smeti tudi v vaš smetnjak, kdaj čez noč parkirajo svoj avto na vašem dovozu … Pomagajo naj torej ustvarjati vtis, da vaš dom ni prazen.
– Če imate možnost, nastavite avtomatsko prižiganje in ugašanje luči. Luč v dnevni sobi na primer med deveto in enajsto uro zvečer bo dajala vtis, da gledate televizijo.
– Preverite svojo zavarovalno polico, in če je potrebno, dom dodatno zavarujte.
– Ne puščajte sporočil o odsotnosti v svojem elektronskem poštnem predalu, ne vklapljajte odzivnika na telefonski tajnici, pa tudi objavam z dopusta na družbenih omrežjih se rajši odpovejte.

Tik pred odhodom

– Zalijte rože in vrt, če ga imate.
– Zaprite vsa okna in vsa morebitna stranska vrata ter vsaj v nekaterih sobah spustite žaluzije.
– Z vidnih mest umaknite vrednejše predmete, da z njimi ne boste privabljali dolgoprstnežev.
– Ugasnite vse luči, izklopite gospodinjske aparate in iz električnega omrežja izključite vse električne naprave, da preprečite kratki stik in možnost požara ob morebitnem udaru strele.
– Če uporabljate plinsko jeklenko, jo zaprite, da preprečite uhajanje plina in potencialno eksplozijo. Prav tako velja zapreti vodni ventil.
– Če avtomobil puščate doma, ga zaklenite, ključ (tudi rezervni) in njegove dokumente pa varno shranite v sef ali na neobičajno mesto, kjer je manjša verjetnost, da bi jih vlomilec iskal.
– Vklopite alarmno napravo.
– Zaklenite vrata.
– Ključa nikoli ne puščajte v bližini doma, sploh pa ne na »skritih« mestih, na primer pod cvetličnimi koriti, pod predpražnikom ali v nabiralniku. Ta mesta tatovi najprej preverijo.