Ostalo

Največ težav vam v teh dneh povzroča ambrozija, v zraku visoke koncentracije nizkoalergene koprive

Alergiki, največ težav vam v teh dneh povzroča ambrozija in nizkoalergena kopriva. Cvetenje ambrozije je na višku, po zakonu je slednjo potrebno zatirati. Merilna postaja v Lendavi, ki kaže podatke v krogu tridesetih kilometrov “sporoča,” da bo v zraku zrn ambrozije v prihodnjih nekoliko manj, težavo pa lahko zaenkrat olajšajo antihistaminiki, najhitreje ter za kratek čas pa padavine.
Pelinolistna ambrozija in druge sorodne vrste iz rodu Ambrosia sodijo med škodljive rastline, ki zaradi svoje razširjenosti predstavljajo problem za kmetijstvo in zdravje ljudi. V kmetijstvu kot plevel povzroča dodatne stroške v višini več sto milijonov evrov, porabljenih za zdravstveno varstvo in kot posledica manjšega kmetijskega pridelka. Ambrozija cveti v drugi polovici avgusta, njeno zatiranje pa je že od leta 2010 obvezno! Ambrozija cveti od sredine julija do konca oktobra. Odvisno od vremenskih razmer tudi prej. Ena rastlina lahko proizvede do nekaj milijard pelodnih zrn. Pelod ambrozije je eden najmočnejših znanih alergenov. Osebe, občutljive na cvetni prah ambrozije, velikokrat obolevajo za alergijskim rinitisom in astmo.

“Obremenitev s cvetnim prahom ambrozije je bila ves čas visoka. Obremenitev s cvetnim prahom pelina, trav in trpotca je nizka. Največ cvetnega prahu prispevajo še nizko alergene koprive, koncentracija je vse dni presegala 150 zrn kopriv/m³ zraka. Prisoten je bil še cvetni prah konopljevk in metlikovk. Sezona cvetnega prahu ambrozije je v polnem zamahu. Obremenitev zraka bo visoka. Preko dneva se obremenitev poveča že kmalu po šesti uri zjutraj in traja do zgodnjega večera.

Poteka druga polovica sezone cvetnega prahu pelina, obremenitev se bo zmanjševala, pričakujemo nizke obremenitve, lokalno srednje visoke. Poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku je cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. Ob krajevnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore,” sporočajo iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki operira s podatki iz lendavske merilne postaje.

Pozor! Alergeni cvetnega prahu ambrozije lahko navzkrižno reagirajo z alergeni v cvetnem prahu pelina in drugih rastlin iz družine košarnic (regrat, kamilice, sončnice, krizanteme, škrlatni ameriški slamnik, stevia itd.) ter z nekaterimi alergeni, ki so prisotni v hrani (melona, lubenica, bučke, kumare, artičoka, banana, sončnična semena, zelena). “Z odstranjevanjem ambrozije je smiselno nadaljevati, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Odstranjevanje opravimo z ustrezno osebno zaščito, alergikom odsvetujemo odstranjevanje. Za prijave rasti ambrozije so pristojni območni uradi Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,” zaključujejo pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.