Ostalo

Na škatlice velika tekstovna in slikovna opozorila ter višje cene

Kajenje dokazano povzroča raka, vpliva na pojav bolezni srca in ožilja ter številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav. Pred nami je nov zakon, ki bo prvo javno razpravo doživel prav ta mesec. Na škatlice cigaret tako prihajajo nazorne fotografije, prepovedoval bo okuse, cena pa bo, kot kaže, še višja.

Tobak velja za vodilni preprečljivi vzrok smrti in vodilni dejavnik tveganja za izgubljena zdrava leta življenja, obenem pa je najpomembnejši samostojni dejavnik tveganja za raka. Vsako leto pri nas zaradi kajenja umre skoraj 3.600 kadilcev, to je 10 ljudi vsak dan, od teh jih četrtina umre pred 60. letom starosti.

V zadnjih letih v Sloveniji med odraslimi beležimo neugodne spremembe v razširjenosti kajenja. Kadi že vsak četrti odrasel, med katerimi raste delež kadilk. Najnovejši podatki iz raziskave Eurobarometer kažejo, da se je delež odraslih kadilcev pri nas dvignil celo na 30 odstotkov, kar je za 4 % nad povprečjem držav EU.

Pred nami nova zakonodaja

Slovenska zakonodaja že dolgo ni več primer dobre prakse, po kateri bi se zgledovale druge države, saj se je, kot smo zapisali zgoraj, delež kadilcev močno povečal. To naj bi, kot pravijo, popravil novi zakon, ki bo strožji od splošnih evropskih usmeritev.

Predlagane rešitve bi spremenile kar nekaj stvari. Na zavojčku cigaret bi se tako povečale črke napisov, dodale pa bi se tudi nazorne fotografije posledic kajenja. Med drugim bodo od trenutka, ko bo zakon sprejet, prepovedani tobačni izdelki ki imajo vonj in okus, uvedli pa bodo učinkovitejše zagotavljanje kakovosti in varnosti elektronskih cigaret in zeliščnih izdelkov za kajenje.

Med drugim, bo, kot kaže, prišlo tudi do spremembe cen. Le-te se bodo zvišale, saj bo država močno povečala obdavčitev, popolnoma pa bo prepovedano tudi oglaševanje. Embalaže bodo enotne in standardizirane. V načrtu je tudi uvedba licenc za prodajo tobačnih izdelkov. Zdravstveni inšpektorat bo licenco podelil, če bo izpolnjevala kriterije, med katerimi bo tudi zadostna oddaljenost prodajnega mesta od šol, a licenčnina ne bo zastonj. Tako zbrani denar bodo razdeljevali javnim zdravstvenim, akademskim in raziskovalnim ustanovam.

Visoki stroški zdravljenja

Stroški zdravljenja bolezni, zmanjšanja produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi kajenja znašajo kar 5 % slovenskega BDP oz. 1,8 milijarde EUR, kar je 4,5 krat  več od sredstev, ki jih v proračun dobimo s trošarinami. Zato je omejevanje kajenja pomembno področje ukrepanja tako na ravni Evropske unije kot na nacionalni ravni.

Kazni za kajenje v avtomobilu?

Kot kaže, so pred nami nove vrste sankcij. Kadilci boste oglobljeni, če boste kadili v avtu, v katerem bo mladoletni otrok.