Ostalo

Murskosoboški Expano: Dve leti od odprtja 200 tisoč obiskovalcev

Pred dvema letoma je Razvojni center Murska Sobota od Mestne občine Murska Sobota prevzel v upravljanje Regijski promocijski center Expano in s 13. aprilom 2019 so se odprla vrata obiskovalcem. V teh dveh letih smo deležni pozitivnih odzivov obiskovalcev, prejeli priznanje Sejalec 2020 in se uspešno spopadali z izzivi epidemije.
“S postavitvijo paviljona RPC Expano in revitalizacijo južnega dela Soboškega jezera je Murska Sobota, in z njo regija, pridobila pomembno in novo turistično destinacijo, ki ima številne potenciale za nadaljnji razvoj. Tako slovenski paviljon s svetovne razstave kot jezero sta magneta, ki privabljata obiskovalce od blizu in daleč. V prvi vrsti najprej govorimo o izboljšanju okolja v katerem živimo in smo sicer dejavni, kar je velikega pomena za prebivalce tako mestne občine kot tudi širše za prebivalce v Pomurju. Obiskovalci od drugod, ki pridejo na novo destinacijsko točko, pa ustvarjajo dodano vrednost v našem okolju, ki je sicer ne bi bilo,” so sporočili iz MO Murska Sobota.

Destinacijo Soboško jezero obiskalo čez 200.000 obiskovalcev

V letu 2019 je po otvoritvi Regijskega promocijskega centra Expano zaživela celotna nova destinacija. Sobočani, Pomurci, Slovenci in tuji gostje so pričeli redno prihajati tako na stalne vsebine kot tudi na razne dogodke in prireditve, ki so se zvrstile na novi lokaciji. Nova turistična destinacija z vsemi aktivnostmi pridobiva na prepoznavnosti, ki jo je v dveh letih obiskalo okrog 200 tisoč obiskovalcev, ki so se udeležili čez 160 dogodkov in organiziranih srečanj ob jezeru in v Expanu. V interaktivni doživljajski park je vstopilo več kot 30 tisoč obiskovalcev, ki so s pomočjo sodobnih, naprednih tehnologij spoznavali Pomurje in se odločali za nadaljnje raziskovanje regije.

“Za naše delo in rezultate smo poleg pohval prejeli tudi različne nagrade in priznanja, ki nas navdihujejo za nadaljnje aktivnosti na področju razvoja destinacije in novih produktov. V letu 2020 smo prejeli prestižno priznanja SEJALEC 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Leto pred tem smo prejeli drugo in tretjo nagrado WEBSI 2019 spletni prvaki v digitalnem komuniciranju v kategorijah »dogodki in prosti čas« in »turizem«. Tudi v regiji je bila prepoznana pomembnost in vrednost novega produkta in destinacije, in tako je Pomurska turistična zveza v letu 2019 podelila Mestni občini Murska Sobota najvišje priznanje kipec štorklje,” so še sporočili iz Murske Sobote.

Že v času prvega vala epidemije so uvedli interne protokole in pripravili bonton varnega obiska. Z zagotavljanjem standardov za varen obisk so med prvimi pridobili znak Green&Safe ter Slovenia Safe Travels, ki ga podeljujejo Slovenska turistična organizacija.

Vsebine v času zaprtja nadgradili

Vsebine v interaktivnem doživljajskem parku so, kot so zapisali, v času zaprtja dopolnili in obogatili. Nadgradili so doživetje na postaji “Panojoga,” kjer bodo obiskovalci prejeli suvenir iz Expana, ki ga bodo ustvarili sami. V pripravi je tudi “Panotriper,” načrtovalec raziskovanja regije, ki ga razvijajo v sodelovanju s projektom Digikul (digitalizacija kulturne dediščine). “Panotriper” bo obiskovalcem interaktivnega doživljajskega parka olajšal odločitev kaj vse videti in doživeti v Pomurju glede na njihove interese in preference, mobilnost, čas in denar ter vremenske danosti.

“Z aktivnostmi sledimo našemu poslanstvu ter se povezujemo s ponudniki turističnih storitev in produktov v regiji. Namreč naše poslanstvo je poleg tega, da obiskovalcem od blizu in daleč približujemo izvirnost Pomurja in edinstvenost njegovih doživetij, tudi usmerjeno v ustvarjanje turistične skupnosti ter razvoj novih in inovativnih turističnih produktov visoke kakovosti. V razvojni fazi je nov produkt 5 zvezdičnega doživetja, ki ga pripravljamo v sodelovanju z regijskimi ponudniki,” so zaključili.