Ostalo

Murska Sobota: Strokovnem posvet o nasilju nad otroci

V Gledališču park v Murski Soboti se je včeraj odvil strokovni posvet “Nasilje v družini – kako zaščititi otroka.” Posvet je pripravila Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje, ki je organizirana pod okriljem CSD Pomurje in Policijske uprava Murska Sobota.
Ob obeležitvi mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami sta Policijska uprava Murska Sobota, Center za socialno delo Pomurje in Mestna občina Murska Sobota organizirala strokovni posvet z naslovom Nasilje v družini – kako zaščititi otroka, ki se je v Gledališču park v Murski Soboti odvijal včeraj med 9. in 14. uro. Namen strokovnega posveta je bil krepitev medsebojnega sodelovanja med predstavniki pristojnih služb, zaradi vse bolj pereče problematike nasilja v družini in izzivov s katerimi se srečujejo v zadnjem obdobju. Letošnja osrednja tema strokovnega posveta so bili otroci in kako jih učinkovito zaščititi pred nasiljem.

Strokovni posvet je pripravila Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje, ki je organizirana pod okriljem Centra za socialno delo Pomurje in Policijske uprave Murska Sobota. Medinstitucionalna skupina za preprečevanje nasilja v družini Pomurje je 17.11.2022 v Španiji izmed 84. prijavljenih projektov za evropsko nagrado za socialne storitve na razpisu European Social Service Awards 2022 dosegla 1. mesto v kategoriji Collaborative Practice.

Nasilje v družini je družben problem, zato je pomembno, da ga kot vseprisoten, kulturno pogojen problem tudi naslovimo. Ne le pristojne institucije, ki morajo pri zaznavi nasilja v družini, še posebej takrat, ko so žrtve najranljivejši v družini – otroci, primerno in učinkovito reagirati, nujno je, da nasilje v družini in v intimno-partnerskih odnosih naslovimo širše. “Kot družba si moramo namreč nastaviti ogledalo in pogledati, kje smo, kaj smo naredili, pa tudi, kakšne so naše vrednote in neformalne norme, v katere socializiramo naše otroke. Vprašati se moramo, kakšen odnos imamo do nasilja,” je na posvetu med drugim dejal državni sekretar dr. Branko Lobnikar.

Za preprečevanje in odkrivanje nasilja v družini je potreben večdeležniški pristop, zlasti pa je pomemben prvi odziv prvih posredovalcev, ki morajo biti tudi ustrezno strokovno usposobljeni. Izboljšanju sodelovanja med prvimi posredovalci je bila namenjena tudi mednarodna raziskava IMPRODOVA, v kateri je sodelovala tudi slovenska policija. Raziskava predstavlja enega od virov potrebne prenove in nadgradnje medsebojnega sodelovanja različnih institucij in nevladnih organizacij pri zagotavljanju storitev za žrtve nasilja v družini in intimno-partnerskih razmerjih.

“Otroci so naše največje bogastvo, zato z njimi tako tudi ravnajmo. Bodimo njihov glas in storimo vse, da so in ostanejo varni. Tudi zaradi tega je vsaka policijska postaja varna točka, kamor se otroci lahko zatečejo v primeru težav. Povejmo jim to,” je še dejal državni sekretar in ob tej priložnosti čestital Medinstitucionalni skupini za preprečevanje nasilja Pomurje, ki je prejela Evropsko nagrado za socialne storitve 2022.

FOTO: PU MS