Ostalo

Madžari vse raje posegajo po pomurski in podravski vinski kapljici

V Becsehelyu na sosednjem Madžarskem je konec minulega tedna potekal mednarodni vinski festival, ki je še enkrat znova potrdil odlično sodelovanje vinskih vitezov iz Slovenije, zlasti Pomurja in Slovenskih goric, ter sosednje države Madžarske. Med drugim se je pokazalo tudi, da Madžari vse raje posegajo po pomurski in podravski vinski kapljici.
Tokrat se je namreč dobro obiskanega in odmevnega festivala vin, na povabilo tamkajšnjega župana in vinskih vitezov, udeležila tudi skupina Slovenskega reda vitezov vina, Omizje za Pomurje in sicer Zlatko Borak iz Benedikta ter člana Ludvik Cuk iz Lendave in Bojan Horvat iz Dobrovnika. Ob tem nam je Borak, tajnik viteškega omizja za Pomurje, ki je pred leti bil med pobudniki za tvorno sodelovanje med slovenskimi in madžarskimi vinskimi vitezi povedal: “Članice in člani pomurskega viteškega omizja, podobno kot vseh omizij, ki smo v Slovenskem viteškem redu, med drugimi imamo tudi nalogo promocije vin, njenega kulturnega pitja ter izbire pravega vina k posameznim jedem, pomagamo pri izobraževanju vinarjev in vinogradnikov … V ta namen se pojavljamo tudi na tovrstnih srečanjih in festivalih, tudi na Madžarskem.”

Slovensko viteško Omizje za Pomurje je tokrat na vinskem festivalu v Becsehelyu uspešno predstavilo kakšnih dvajset vin, ki jih je ponudilo devet pridelovalcev iz Pomurja in Podravja, in sicer: Anino vino, Traminec letnik 2020 (Štefan in Irena Pavljinek, Aženski Vrh, Gornja Radgona); Vina Kramberger, Sauvignon letnik 2020 in Rose letnik 2020 (Stanko Kramberger, Zg. Partinje 37 Lenart; Vina Leopold, Trojiška zvrst letnik 2022 (Ivan Leopold, Sp. Senarska 3, Lenart; Vina Klobasa, Trojiška penina letnik 2021 (Marjan Klobasa Sveta Trojica 6); Vina Bratuša, Muškat Otonel leto 2022 in Modri Cuve leto 2020 (Tomi Bratuša, Aženski vrh 25, Gornja Radgona; Vina Breznik, Chardonnay lagani barig leto 2021 (Breznik Damjan-Marko, Komarnica 4, Cerkvenjak); Vina Eder – Kramberger, Renski Rizling leto 2017 (Marjan Kramberger, Sv. Ana 2, Sv. Ana); Hiša vina Cuk: Renski letnik 2020, Pinot blanc letnik 2021, Sauvignon blanc letnik 2021, Šiller letnik 2020, Hadik vere letnik 2019, Porto letnik 2019 (Ludvik Cuk, Lendavske gorice, Lendava) ter Viteško vino Radgonska ranina leto 2022 (ZSRW Pomursko Omizje – Vinogradniško društvo Dobrovnik občina Dobrovnik).

In po zanimanju obiskovalcev za slovenska vina, je jasno, da imajo pridelovalci na skrajnjem severovzhodu države kakovostna vina.