Ostalo

Koruza: Dobra letina, a nizke odkupne cene

V pokrajini ob Muri se v teh dneh poleg trgatev odvija tudi žetev koruze. Kmeti pravijo, da je letos letina dobra, ta naj bila celo tako dobra, da takšne ne pomnijo v zadnjih tridesetih letih, a opozarjajo na težave v nizkih odkupnih cenah. Te naj bi bile nižje za okrog desetino v primerjavi z lanskimi.
Žetev koruze običajno poteka od sredine avgusta naprej. Čas žetve je odvisen od zrelostnega razreda in namena pridelave koruze in je torej kombinacija vsebnosti vlage v rastlini, sorte, morebitnih vključevanj siliranja z drugimi kulturami, v veliki meri pa ga pogojuje tudi vreme. Letošnja letina je, kot pravijo pomurski kmeti obilna, celo najobilnejša v tridesetih letih. Večina kmetov koruzo uporablja pretežno za krmo domačih živalih, viški pa se prodajo. In tukaj se pojavi težava. Cena je namreč za 10 – 15 odstotkov nižja v primerjavi z lanskim letom, kar je torej 85 – 90 centov za kilogram.

Cene so drastično padle predvsem zaradi trenutno aktualne epidemije koronavirusa, kmetje pa s takšnimi odkupnimi cenami komajda pokrijejo stroške pridelave, kar nekaj jih dela tudi z izgubami. Prav ti pa se bojijo, da bodo njihove kmetije šle v stečaj. In kako se takšen krog zaključi? Kmetje torej koruzo raje prodajajo bioplinarnam.

Odlična letos ni zgolj letina, temveč tudi kakovost koruze. K temu je pretekle dni ugodno prispevalo predvsem vreme, ki je bilo suho in toplo z najvišjimi dnevnimi temperaturami okoli 30 stopinj Celzija. Predvsem je zanimivo, da je bila v letošnji sezoni najbujnejša rast v juliju in avgustu, kar je precej drugačno od prejšnjih sezon, ko smo bili v teh mesecih vajeni poletnih suš. Od današnjega dne dalje obstaja večja verjetnost padavin, kar pomeni, da ti za silažo koruze ne bodo primerni.