Ostalo

Hodoš: Mladinska izmenjava “Mind My Business” za digitalne spretnosti mladih

Devetdnevna aktivnost v najmanjši slovenski občini je pod streho Mladinskega doma Hodoš združila mladinske delavce, kreativce in fotografe iz vseh koncev Evrope: Estonije, Litve, Poljske, Slovaške, Hrvaške in domače Slovenije. Projekt vodi Društvo kreativne mladine ob podpori partnerskih organizacij in s sofinanciranjem preko programa Evropske komisije Erasmus+ Mladi v akciji.
V dobrem tednu dni so udeleženci spoznali principe komunikacije z mlado publiko, nadgradili veščine obvladovanja družbenih medijev in se srečali s produkcijo video vsebin z mobilnim telefonom. Učne aktivnosti so na projektih, kot je ta, speljane interaktivno, dvosmerno in atraktivno, da motivirajo in spodbudijo učni proces. Ob programu, ki sicer teče ves dan, se mladi srečajo z vrstniki različnih narodnosti in spoznavajo ne le kulturno pestrost Evrope, temveč tudi dnevne navade in življenjske razmere na različnih koncih kontinenta.

Hitro tudi ugotovijo, da se kljub temu, da so odrasli na razdalji več sto ali celo tisoč kilometrov, srečujejo s podobnimi izzivi: nezaposljivost v sektorju, nezadovoljivo formalno izobraževanje, begunska kriza in z njo povezana radikalizacija, apatija med mladimi, da naštejemo nekaj tem, ki smo jih slišali ob večerih. Istočasno mladi delijo izkušnje iz življenja, potovanj, kreativnih projektov, izmenjujejo ideje in se medsebojno navdihujejo. Erasmus projekti, kot jih pogovorno imenujemo mladinski delavci, so velikokrat tudi “life changing” trenutki, saj so to srečanja različnih profilov ljudi, z bogatimi izkušnjami, dogodivščinami in življenjskimi zgodbami.

Učni program je oblikovan tako, da udeležencem omogoča pridobivanje praktičnih izkušenj s področja video produkcije za namen promocije, ozaveščanja javnosti in dnevne komunikacije preko Facebooka in Instagrama. Vodili smo jih skozi proces razvoja (podjetniške) ideje, oblikovanja vizije in misije organizacije, načrtovanja komunikacije v omenjenih medijih, priprave na snemanje, snovanja zgodbe, pisanja knjige kadrov, snemanja, postprodukcije in distribucije vsebin. Trije timi ustvarjajo z mentorjema iz Hrvaške in Slovenije, fotografom in režiserjem Ivanom Šardijem ter PR-ovko Špelo Težak.

Izmenjava mladih “Mind My Business” v Pomurju poteka že drugo poletje in je do sedaj združila preko 60 mladinskih delavcev, prostovoljcev, kreativcev, digitalnih nomadov, freelancerjev in umetnikov. Z bivanjem zunaj urbanega središča ustvarimo t.i. kreativni mehurček, ki posameznike usmerja k druženju, povezovanju in skupni organizaciji aktivnosti za preganjanje dolgčasa, timsko delo pa posledično spodbuja tudi medsebojno spoštovanje, strpnost in ustvarja prijateljske vezi med mladimi Evropejci. Bivanje v naravi prav tako spodbuja ustvarjalnost, razvoj idej ter omogoča dovolj prostora za refleksijo in osebni razvoj posameznika. Širi pozitivno energijo in skrbi za zdrav duh v zdravem telesu.

Projekt so zraven Zavoda MOVIT, nacionalne agencije za program Erasmus+ Mladi v akciji v Republiki Sloveniji, podprli še CB Media iz Čakovca, Funky Guerrilla iz Bosne in Hercegovine in domača Gostilna Pri Rudiju.