Ostalo

Gornji Petrovci: Pečečniku spodletelo reševanje podjetja Mi&Lan, slednji napovedal stečaj

Podjetnik Joc Pečečnik se je v začetku lanskega leta odločil, da bo pomagal reševati tekstilno podjetje Mi&Lan, a mu je spodletelo. Na včerajšnji novinarski konferenci podjetja Elektronček Group v Ljubljani je Pečečnik napovedal stečaj omenjenega podjetja ter dejal, da sicer “posel je, a podjetje zaradi pomanjkanja kadra nima perspektive.” V podjetju so sicer zabeležili kar nekaj odhodov v pokoj.
Lastnik skupine Elektronček Joc Pečečnik je na včerajšnji tiskovni konferenci sporočil, da tekstilno podjetje Moda Mi&Lan, tudi zaradi pomanjkanja šivilj na trgu dela, nima več prihodnosti in gre v stečaj. Pečečnik je 80-odstotoni lastnik omenjenega podjetja iz Gornjih Petrovcev in kot je zatrdil, so v podjetje vložili dva milijona evrov, poskušali s tujimi investitorji, a jim na koncu ni uspelo tudi zaradi kritičnega pomanjkanja šiviljskega kadra v Sloveniji.

Spomnimo: Inšpektor je že konec lanskega marca ugotovil več ponavljajočih se kršitev in tudi domnevno kaznivo dejanje kršitve temeljnih delavskih pravic. Decembra lani je v javnosti precej odmevala novica, da so zaposlene v podjetju prejele le del novembrske plače, kar je zneslo dobrih 180 evrov.  Kot je dejal Pečečnik, je takrat že iskal partnerje in možnosti za preživetje podjetja. Kot je včeraj pojasnil na novinarski konferenci, je podjetje odkupil od prejšnjega lastnika, “a je to bilo v zelo slabem stanju.”

In če se vrnemo h kadru … Kot je dejal Pečečnik, so kadre najprej iskali doma. “Prebrskali smo celoten bazen, vse šole, zavod za zaposlovanje in tega kadra res nismo našli. Poizkusili smo tudi pri sosedih, na Madžarskem in na Hrvaškem, a tam nismo bili dovolj konkurenčni.”

Je pa sicer Pečečnik lanskega decembra za spletni medij Žurnal24 dejal, da je prejšnji lastnik sklepal posle brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Skupno je Pečečnik v podjetje sprva vložil okrog 600 tisočakov in po postavitvi svojega direktorja uvidel, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile. Na ameriškem trgu so pod vodstvom novega direktorja sicer našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil, a se je ponovno zataknilo pri kadru, čeprav so bili pripravljeni izplačevati nadpovprečne plače. “V celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju.”