Ostalo

Gornjepetrovsko podjetje pričelo z izdelavo pralnih zaščitnih mask, te bodo romale izključno v blagovne rezerve

Pomanjkanje zaščitnih sredstev v tem času pandemije koronavirusa, zlasti v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše in še kje, so gotovo ena osrednjih težav, s katerim se ubadajo marsikje v svetu, torej tudi v Sloveniji. In zato ne preseneča, da se vse več slovenskih podjetij vključuje v proizvodnjo zaščitne opreme. Eno izmed takih podjetij je podjetje Mi&Lan, ki je pričelo z izdelavo pralnih zaščitnih mask, katere bodo namenjene izključno za blagovne rezerve.
Zaščitna oprema je trenutno najbolj zaželena in potrebna dobrina predvsem v slovenskem zdravstvu. Tako je tudi na skrajnjem severovzhodu države, v Gornjih Petrovcih na Goričkem, kjer deluje podjetje Mi&Lan, ki zaposluje preko 130 šivilj, modelarjev, krojačev in oblikovalcev. Gre za podjetje, ki je nastalo na pogorišču nekdanjega tekstilnega giganta Mure in je v lasti ter pod vodstvom nekdanjega tehničnega direktorja in člana uprave bivše Mure Milana Möreca, ki nam je zaupal, da so že prejšnji teden pristojnim v državi posredovali ponudbo, da imajo kapacitete ter zmožnosti za proizvodnjo zaščitnih mask, ob tem da sodelujejo s podjetjem Prevent&Deloza, ki že ima pogodbo z državo.

Kot nam je včeraj potrdil direktor Mörec, so priprave na pričetek proizvodnje stekle v začetku tega tedna, nato pa so zagnali proizvodnjo in prve dobave zaščitnih mask bodo lahko zagotovili že konec tega tedna. Posebnost mask iz Gornjih Petrovcev je ta, da gre za pralne maske, ki se lahko uporabijo večkrat. Ob tem nam je prvi mož podjetja Mi&Lan zatrdil, da bodo pri njih sešite maske namenjene izključno za blagovne rezerve in ne za direktno prodajo. Kot še pravi Mörec, se bo proizvodnja, ki se je začela v torek in še ni na stoodstotni zmogljivosti, še povečala. Prvi dan je bilo izdelanih že tisoč mask, računajo pa, da jih bodo proizvedli vsak dan tisoč več, saj bo vse skupaj teklo lažje, ko se roke “malo navadijo” na nov izdelek.