Ostalo

Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave organizira že osmi mednarodni fotografski natečaj “Pannonia Reflections”

Salon fotografije “Pannonia Reflections” je letošnje leto na sporedu v svoji osmi izdaji. Je internacionalni projekt, ki vključuje fotografe dežel celega sveta in ima izjemno dodano vrednost, saj ga je moč izpeljati samo pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne organizacije za umetniško fotografijo (FIAP), Fotografske zveze Slovenije, ter fotografske zveze ZDA. Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave je pridobilo pokroviteljstvo za mednarodno razstavo vseh zgoraj omenjenih organizacij in se letos odvija že osmič.
Mednarodni fotografski natečaj Pannonia reflections pod patronatom FIAP, PSA in FZS, uspešno stopa v osmo leto svojega delovanja. In čeprav je izvedba takega projekta naporna in organizacijsko zelo zahtevna, je ves trud poplačan s prijavami udeležencev in obilico izvrstnih fotografij. “Zelo nas veselijo pohvale na račun dobre organizacije, kvalitetnega kataloga, izpeljane razstave nagrajenih fotografij, dobre komunikacije z udeleženci … Prav tako nam je organizacija natečaja Pannonia reflections prinesla marsikatero novo poznanstvo, kar nas je še posebej obogatilo in kar nas motivira, da gremo naprej po zadani poti,” nam je dejal Davor Dolenčić, predsednik omenjenega fotografskega društva.

Prvi Salon je bil organiziran leta 2014. Od tedaj so slednjega organizirali vsako leto vse uspešneje. Na omenjenem natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in poklicni fotografi z vsega sveta. Sodelujoči fotografi morajo biti avtorji fotografij, ki jih pošljejo. Vsak udeleženec lahko pošlje največ štiri fotografije za vsako od tem. Tudi letos so organizatorji razpisali pet tem in sicer: Odprta barva, Odprta črno-bela, Arhitektura, Voda in Pokrajina. Organizacija razstave poteka v več korakih. Konec oktobra so odprli prijave, ki so dosegljive do 5. decembra. Fotografije letos ocenjujejo Matjaz Cater, MFIAP, MF FZS – Slovenija, Borislav Milanovic, EFIAP/d1, EsFiap, EPSA , GPU CR3  – Srbija in Nenad Martic, EFIAP/s – Hrvaška.

In kako poteka ocenjevanje?

Žirija prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta  merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko vsak član žirije oceni vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so vse ocene fotografij seštete. Na podlagi seštevka je nato narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je bilo lansko leto najbolje ocenjenih 101 fotografij, 83 avtorjev iz 29 dežel sveta. 

Lansko leto se je prijavilo 393 avtorjev iz 62 držav s 6088 fotografijami. Sredi decembra se je sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Vasja Doberlet – Slovenija, Raša Milojević – Srbija in Janez Kramar – Slovenija.