Sveže

FOTO: Včeraj še uradno: Prvo biosferno območje pri Unescu

Severovzhodna Slovenija je minuli teden dobila prvo biosferno območje pri Unescu. Biosferno območje Mura (BOM) obsega slabih 29.000 hektarjev ozemlja in vključuje 16 obmurskih občin, županje in župani oziroma predstavniki trinajstih občin ob Muri pa so včeraj popoldne v Veliki Polani še simbolno potrdili partnerstvo s podpisi na leseno mursko veslo ter uradno prevzeli dogovor o formiranju Obmurskega razvojnega partnerstva. Dogodek je potekal v sklopu Pomurskega poletnega festivala Velika Polana.
25 julija, so v Veliki Polani iz Palembanga v Indoneziji prejeli pomembno novico. Na letni konferenci, Programa UNESCO Človek in Biosfera je bilo razglašeno Biosferno območje Mura. Tako to območje stopa ob bok ostalim 685 svetovnim za naravo pomembnim biosfernim območjem, a je prvo pet – državno biosferno območje na svetu. Mura s svojim porečjem s tem vstopa na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave.

Hkrati je Biosferno območje Mura postalo četrto območje s tem prestižnim UNESCO nazivom v Sloveniji. UNESCO je prepoznal izjemno naravno bogastvo reke Mure in njenega poplavnega sveta v prepletu s kulturno in zgodovinsko dediščino ter tradicionalno navezanostjo lokalnega prebivalstva na reko kot primerno območje za model trajnostnega razvoja.

Občine, ki so pristopile k partnerstvu, so skupaj z drugimi deležniki pomembnimi za razvoj regije dogovor o obmurskem razvojne partnerstvu podpisale že 19. junija 2018, saj je ta dokument, ki je osnova za upravljanje biosfernega območja, prispeval k temu, da je Unescu na letni konferenci v Indoneziji v okviru programa Človek in biosfera razglasil Biosferno območje Mura.

Podpis v smislu zastopstva za Občino Lendava je oddal dr. Mihael Kasaš, saj se iz lendavske Občine svečanosti ni udeležil noben.