Sveže

FOTO: V Murski Soboti je dišalo po bujti repi

Pred soboško Diano se vedno nekaj dogaja, saj so po Bogračiadi sedaj pripravili 7. festival bujte repe; Tokrat je nastopilo 14 ekip, zmagal pa je Društvo Štrk Slovenija.

Na Slovenski ulici, pred hotelom Diana v Murski Soboti je konec tedna potekal 7. Festival Bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju je tokrat sodelovalo nekoliko manj (14) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, čeprav nas letos ne čakajo nobene volitve. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Strokovna komisija, katere predsednica je bila Zdenka Tompa, člana pa še dva vrhunska kuharska strokovnjaka, Janez Gjergjek in Branko Časar, je budno spremljala ves potek kuhanja, na koncu je ocenila tudi okus in vonj jedi. Ob enkratni repi, ki je dišala iz štirinajstih kotličkov tekmovalnih ekip, so jo za obiskovalce pripravili tudi v hotelu Diana, tako da nihče ni ostal brez svojega odličnega obroka. Na voljo so seveda bile še druge dobrote prekmurske kulinarike, kot so langaš, ocvrta kri, svež ocvirki, prekmurska gibanica…, ob osrednjem prireditvenem prostoru pa so se predstavljali še ljudski obrtniki, najmlajši pa so se lahko igrali in zabavali v otroškem kotičku. To vse pa je ob glasbi v živo in šaljivimi igrami, duhovito povezoval Bojan Rajk. Za plesno glasbo in sploh nepozabno zabavo pa je poskrbela skupina Zlata žila.

Vsaka od štirinajstih sodelujočih ekip je morala skuhati 20 porcij jedi, v kateri so poleg repe še svinjsko meso, prosena kaša in začimbe. “Želeli smo predvsem ustvariti praznik prekmurske kulinarike, saj poleg bujte repe danes ponujamo še svinjsko pečenko, krvavice in druge jedi, ki spadajo v čas kolin, kakršni sta tudi pečena svinjska kri in ocvirki,” pravi direktorica hotela Diana, Olga Belec, ki dodaja, da želijo s prireditvijo tudi prispevati k oživitvi mestnega središča. “Najprej smo začeli z zunanjim delom ocenjevanja, v katerem ocenimo potek dela, pri tem gledamo predvsem higieno in čistočo delovnega mesta. V drugem delu smo ocenjevali vzorce gotove jedi, pri čemer smo ocenjevali izgled, gostoto, barvo, pravilno kuhanost vseh sestavin ter ustrezno začinjenost,” je razložila predsednica ocenjevale komisije Zdenka Tompa.

dsc_2432

Ko je strokovna komisija svoje delo zaključila so ugotovili, da je najboljšo bujto repo skuhala ekipa Društvo Štrk Slovenija iz Velike Polane, katero sta ob asistenci župana Damijana Jaklina, sestavljala Drago Žižek in Jože Hozjan. To je nekako tudi pričakovano, saj gre za kuharje, ki so skuhali bujto repo za Guinnessovo knjigo rekordov, ob tem je Velika Polana svetovna prestolnica te jedi. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Žlaki iz Sebeborcev, na tretje pa, druga ekipa Mestne četrti Murska Sobota. Vse ostale ekipe so se morale zadovoljiti s četrtim mestom in vse so prejele lepe nagrade in priznanja.

Poleg prekmurske gibanice in bograča sodi bujta repa med najbolj prepoznavne prekmurske kulinarične dobrote, in njej v čast se sedaj vsako leto odvija tudi ta veliki festival. Bujta repa je zlasti v jesensko-zimskem času bolj ali manj stalnica kmečkega jedilnika, pa tudi številnih prekmurskih gostiln. Njena priprava je tradicionalno povezana s še enim jesensko-zimskim opravilom na kmetih, s kolinami in sploh s svinjino. Od tod tudi ime bujta repa (ubita pesa), saj je bila poleg drugih jedi (pečena kri, dušena jetrca, ocvirki) obvezna jed v času kolin. Prav zaradi tega so organizatorji prišli na idejo, da lokalnim prebivalcem in številnim obiskovalcem iz vse Slovenije ter tudi iz tujine še podrobneje in bolj strokovno predstavijo kulinarično tradicijo bujte repe. Žal, zaradi številnih prireditev v okolici, je 7. festival bujte repe privabil „le“ 14 kuharskih skupin z obeh bregov reke Mure, ki so se pomerile v kuhi bujte repe, obiskovalci so lahko spremljali še druga opravila ob kolinah, na primer kako so nekoč pekli kri, cvrli ocvirke, pajali kruh, cvrli langaš, miške, na stojnicah pa so bili na ogled izdelki domače in umetne obrti, izdelovali košare in druge izdelke… Seveda je bilo poskrbljeno tudi za lačne želodce, in to s klasičnim obrokom ob kolinah: poleg bujte repe še svinjska pečenka in pa prosene ter ajdove krvavice. Sicer pa je lahko bujta repa tudi samostojna jed. Zanjo potrebujemo nekaj mesnatih svežih svinjskih kosti, naribano kislo repo ter proseno kašo. Prekmurci pravijo, da je jed še boljša, če je vsaj enkrat pogreta.

Čeprav je tokrat bilo nekoliko manj ekip kot so jih pričakovali, pa je direktorica hotela Diana Olga Belec, ki se ji je pred sedmimi leti tudi porodila ideja za festival bujte repe, bila zadovoljna. Predvsem je bil obisk več kot zadovoljiv. Tradicionalna kulinarika je pomemben del prekmurske turistične ponudbe, zato so se v Hotelu Diana odločili vpeljati novo prireditev, s katero bi to ponudbo okrepili, na prireditvi pa želijo predvsem povezati gostince – ponudnike prekmurskih kolin – in turistična društva. Belčeva je prepričana, da se bo zadovoljni gost, ki mu bodo organizirali zanimiv in kakovosten oddih, raje vračal tudi k njim. Takšnih pobud so tudi v društvu za promocijo prekmurskih dobrot zelo veseli. Kot pravi predsednik društva Janko Kodila, v prekmursko kulinariko sodi veliko jedi, ki so v širšem prostoru prepoznavne manj od na primer prekmurske šunke in gibanice. Zato prireditev ocenjujejo kot zelo perspektivno.