Ostalo

FOTO: V Murskem Središću obeležili 32 let ustavitve tankov v središču mesta, ki so bili namenjeni v Lendavo

Tako kot vsako leto, so tudi letos v Murskem Središću obeležili dan, ko se je civilno prebivalstvo zoperstavilo agresorski vojski JLA in sicer na način, da je z živim zidom preprečilo odhod tankovske kolone proti Lendavi. V programu so se med drugim spomnili tudi braniteljev Hrvaške iz časa tamkajšnje domovinske vojne.
Pred 30 leti se je v Murskem Središću zgodilo nekaj, o čemer je govorila vsa Evropa, če ne celo večina sveta in nekaj, kar bi se lahko končalo izjemno krvavo. Tega dne so občani Murskega Središća s svojimi telesi ustavili tankovsko kolono JLA, ki je bila odločena priti v Lendavo in za tem zasesti takratni mednarodni mejni prehod v Dolgi vasi in se odpraviti naprej po državi. Zagotovo pa to ne bi bila edina kolona, ki bi se po tej poti odpravila proti Sloveniji. Kolono so ustavili prebivalci s svojimi telesi, vsako leto pa dogodek čez mejo obeležijo s programom. Tako je bilo tudi tokrat.

Na letošnji prireditvi v Murskem Središću so bili prisotni odposlanik podpredsednika Vlade Republike Hrvaške in ministra hrvaških vojnih veteranov Marko Ratković, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak, nekdanji podpredsednik Sabora Baltazar Jalšovec, odposlanik predsednika hrvaškega Sabora, predstavnika policijske postaje Mursko Središće in župan Občine Lendava Janez Magyar. Prireditvi so prisostvovali še predstavniki vojske, drugih vojaških formacij ter krajani.

V svojem govoru je Baltazar Jalšovec, kot pričevalec teh dogodkov spomnil na vse politične vrzeli tistega časa, ki so bile prisotne tudi v omenjeni kompleksni situaciji in želje so seveda bile, da se vse zaključi brez žrtev. Pričevalec takratnih dogodkov pa je bil tudi zdajšnji župan mesta Mursko Središće, Dražen Srpak, takrat zaposlen v Nafti Lendava. Ta je spomnil, da je tistega dne bilo zelo vroče v Mursko Središće pa so prihajale informacije o prihodu JLA. “V ljudeh vrelo vse do trenutka, ko so se odločili stopiti pred oklepnike.” Župan Občine Lendava Janez Magyar se je zahvalil za vse storjeno in poudaril, da s tem dejanjem niso le ubranili naš kraj, temveč tudi svoj kraj.

Spomnimo: Tankovska kolona JLA iz vojašnice v Varaždinu krenila proti Sloveniji, po cesti čez obmejne kraje na sosednjem Hrvaškem, kjer bi Hrvaško zapustila v Murskem Središču in v novo državo Slovenijo vstopila na mostu čez reko Muro v Petišovcih. Nepričakovano je močna oklepna enota naletela na odpor občanov Murskega Središća, ki so s svojimi telesi oklepnim vozilom zaprli pot čez takratno ulico Josipa Broza, ki je sicer danes z novim imenom še vedno glavna povezovalna cesta čez kraje do Čakovca. Prebivalci Murskega Središća so takrat torej ustvarili živi zid, ter tako nekaj ur preprečevali da bi se tankovska kolona pomaknila proti Lendavi, slovenska stran pa je na most čez reko Muro namestila več cistern polnih z izjemno vnetljivimi/eksplozivnimi snovmi, ter pod slednje položila mine, v primeru, da bi vojska JLA v Murskem Središću uspešno omenjeni živi zid tudi prebila.