Sveže

FOTO: Lakoška gramoznica: Ptičja gripa kriva za smrt 23 labodov. Tam smo bili tudi mi

Z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je včerajšnji pozni popoldan prišlo posebno sporočilo, ki gotovo ne bo pustilo ravnodušne rejce perutnine na skrajnjem severovzhodu države. Sporočili so namreč, da je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena pri kar 23 labodih grbcih, ki so poginili na “Lakoški gramoznici,” le streljaj od naselij Petišovci, Trimlini, Lendava, Gaberje in Lakoš. Se ponavlja scenarij izpred desetih let?
Minuli ponedeljkov popoldan je na Center za obveščanje s strani enega izmed policistov bila podana prijava, da se na “Lakoški gramoznici,” le streljaj od naselij Petišovci, Trimlini, Lendava, Gaberje in Lakoš nahaja večje število domnevno poginulih labodov. Na kraj je bil napotena strokovna oseba veterinarsko higienske službe, ki sicer odvaža poginjene živali v zbiralnico kadavrov in poskrbi za njihovo neškodljivo uničenje. V tem primeru je zaposleni iz gramoznice sprva sam iznesel deset mrtvih labodov grbcev, kasneje pa so mu v nadaljnjo obravnavo še 13 labodov predali člani PGD Gaberje, ki so se ponje odpravili s čolnom. Včerajšnji pozni popoldan je postalo jasno, da se je visoko patogena aviarna influenca vnovič razbohotila tudi po lendavskem območju.

Glede na številke iz več območij države, gre za trenutno največji pogin labodov grbcev v državi. Ker je v neposredni bližini še veliko labodov in tudi divjih rac, je tako mogoče upravičeno domnevati, da takšen pogin najbrž ne bo edini. Zgolj spomnimo se časov izpred desetih let, ki so se začeli odvijati podobno, na koncu pa zdesetkali populacijo labodov. Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

“Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja: zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %, padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot 3-krat od pričakovanega, pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco,” sporočajo z UVHVVR.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je sicer zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom. V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran, Izola in sedaj na območju občine Lendava. Skupaj je tako poginilo 36 labodov grbcev. V ponedeljek je uprava za varno hrano slovenske rejce seznanila tudi z izbruhom ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami v sosednji Avstriji v neposredni bližini slovenske meje ter jih pozvala k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.

Aktualno stanje aviarne influence v Sloveniji

V Sloveniji je potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 pri labodih grbcih (latinsko Cygnus olor). Gre za podtip, ki je razširjen po Evropi, tako pri prostoživečih pticah (predvsem vodnih) kot pri perutnini in pticah v ujetništvu. Bolezen je potrjena na naslednjih lokacijah: štirje labodi grbci v občini Apače (21.10.2022); štirje labodi grbci v občini Lenart (18.11.2022); labod grbec v občini Ptuj (24.11.2022); labod grbec v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah (28.12.2022); dva laboda grbca v občini Piran (30.12.2022 in 20.1.2023); labod grbec v občini Izola (5.1.2023) in kar 23 labodov grbcev v občini Lendava (30.1.2023).

Gaberski gasilci so se v gasilski dom vrnili s poškodovanim čolnom

Na pomoč pri iznosu kadavrov labodov grbcev so torej na pomoč priskočili prostovoljni gasilci iz Gaberja, ki pa so, kot nam je včerajšnji večer sporočil poveljnik Robert Göncz, pri delu poškodovali čoln. Slednji je sicer v lasti občinske Civilne zaščite in je društvu z reverzom bil predan leta 1994. Od takrat zanj skrbi PGD Gaberje. Na gladini gramoznice je, zaradi nočnih negativnih temperatur nastala plast ledu, ki je bila očitno ravno pravšnja, da na čolnu povzroči poškodbe. Kot nam je dejal Göncz, je čoln sicer še vedno ploven, a le za kratek čas. “Obvestili smo Občino ter Gasilsko zvezo in čakamo na njihov odziv,” je dejal.

Vse bralce pomirjamo, da bolezen nikakor ni nevarna za človeka, a jo človek npr. z obutvijo ali oblačili lahko prenese na domačo ali drugo divjo perjad!