Ostalo

FOTO: Dan odprtih vrat ter predstavitev investicije Razvojnega centra v Radmožancih

Včerajšnji popoldan se je v Radmožancih, na dvorišču novega Razvojnega centra, odvil dan odprtih vrat s predstavitvijo omenjene investicije. Kot je uvodoma dejal Ferenc Horváth predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in poslanec v Državnem zboru RS, “gre za projekt, ki se ne bo nikoli zaključil.”
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je včerajšnji popoldan pripravila dan odprtih vrat in predstavitev investicije Razvojnega centra v Radmožancih. Omenjeni objekt je namenjen zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami, objekt pa je tudi nekakšen medgeneracijski center. Celotna investicija izgradnje centra Radmožanci je potekala s finančno pomočjo Madžarske. V to se je vključila tudi finančna podpora Republike Slovenije v pomenu meddržavnega sodelovanja z Republiko Madžarsko in namenom sodelovanja med Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Ministrstvom za zdravje ter strokovnimi službami iz Madžarske.

“Gre za projekt, ki se ne bo nikoli zaključil. Z izvajanjem aktivnosti bomo tukaj pričeli letošnjo jesen, ampak že sedaj imamo toliko novih idej, da sem prepričan, da bodo tukaj nastale še kakšne nove investicije. Rad bi se najprej zahvalil svojim sodelavcem, ki so v dveh letih za ta projekt porabili ogromno časa in energije. Zahvala gre tudi domačinom, ki so ta projekt spremljali od vsega začetka, nam pomagali in nam podali kakšen nasvet. Zakaj prav ta lokacija? Tukaj živi zelo aktivna skupnost in rad bi se jim zahvalil, da so danes z nami in da tudi sodelujejo. Posebna zahvala gre seveda tudi vzgojiteljicam in vzgojiteljem, ki so bili hote ali nehote pobudniki tega projekta. Zgodnja obravnava je tematika, ki jo lahko zelo dobro razvijamo.

V preteklosti smo namenili kar nekaj igral vrtcem, v sklopu tega projekta pa je bilo, tako igral kakor tudi igrač, skupno nabavljenih okrog 900. Med vrtce je bila razdeljena tretjina. Upam in želim si, da bodo tako otroci kakor tudi vzgojiteljice imele s temi igračami veliko veselja. Vesel sem, da so vzgojiteljice k temu projektu pristopile aktivno, mi pa jim pomagamo in jim bomo pomagali pri strokovnem izobraževanju, saj je pomembno, da tukaj zagotovimo strokovni kader, ki obvlada oba jezika. Želimo si, da ta objekt postane generacijska hiša, torej, da bodo v njej dobrodošli vsi, od najmlajših do najstarejših. Za izvedbo projekta je bilo porabljenih slabih 743 tisoč evrov madžarskega in 100 tisočakov slovenskega denarja,” je dejal Ferenc Horváth.