Sveže

Državni zbor: Prepoved frackinga “padla” že četrtič, opozicija sejo obstruirala

Poslanci v Državnem zboru tudi v četrto niso podprli predloga novele zakona o rudarstvu, ki bi prepovedal fracking v Sloveniji. Včeraj se je namreč v Državnem zboru odvila redna in izredna seja, na kateri so med drugim mleli o vnovični prepovedi takšnega načina pridobivanja zemeljskega plina, v presojo pa so jo vložili pri Levici, LMŠ-ju in SD-ju, a so člani slednjih celotno sejo obstruirali, s čimer so (najverjetneje) tudi sami pripomogli k takšnemu izidu. Narodnostna poslanca Ferenc Horváth in Felice Žiža sta opozicijo podprla, podprli pa so ga tudi trije člani Jelinčičeve SNS.
Na včerajšnji redni in tudi izredni seji Državnega zbora so poslanci tudi v četrto zavrnili predlog sprememb Zakona o rudarstvu, ki so ga z željo po prepovedi takšnega načina pridobivanja zemeljskega plina na Petišovskem polju vnovič vložili v Levici, LMŠ-ju in SD-ju. S takšnim zakonom bi, če bi seveda uspeli, precej prekrižali načrte Britancem in to po tem, ko je slednjim pravica za črpanje zemeljskega plina bila podaljšana za 18 mesecev in po tem, ko je cena zemeljskega plina dobesedno poskočila v nebo. Za zakon je glasovalo pet poslancev, proti jih je bilo 38. A zanimivo je, da so opozicijski poslanci obstruirali celotno sejo, torej tudi točko pri kateri je bila obravnavana omenjena pobuda in zgodilo bi se lahko, da bi slednji celo uspeli.

Opozicija: Vladi je malo mar za ljudi in okolje. Še bomo poizkušali! Vlada opoziciji: Vladali ste takrat, ko se je sklepala pogodba z Britanci

Prvo branje predloga novele zakona o rudarstvu je sicer bilo na sporedu minuli ponedeljek, a da bo predlog padel tudi četrtič, je bilo skorajda moč pričakovati. Kot so že pred časom poudarili pri Levici, vladni predlog prepoveduje le obsežno hidravlično lomljenje ter vzpostavlja ločnico med frackingom, ki ogroža okoliške vodne vire in frackingom, ki jih ne. Prepoved frackinga bi sicer lahko prinesla precej finančnih posledic, saj bi posegla v že pridobljene pravice. Občina Lendava je sicer že januarja letos v izjavi za javnost zapisala, da “se zavzema za popolno prepoved hidravličnega lomljenja (frackinga)” in še, da se glavna pripomba Občine Lendava na predlog zakona o rudarjenju nanaša na opredelitev, kaj je obsežno hidravlično lomljenje.

O hidravlični stimulaciji plinskih vrtin v Petišovcih in okolici je sicer odločalo že več organizacij in ustanov. Vlada je sicer že septembra sprejela sklep, da mora ministrstvo za infrastrukturo pripraviti nov zakon o rudarstvu. Zavrnjeni predlog sprememb bi dovoljeval hidravlično lomljenje (fracking) v manjšem obsegu, je septembra poročalo Delo.

Dejan Židan poudaril, da obljubljenega zakona Vlada RS še vedno ni poslala v Državni zbor

“V decembru lani Državni zbor ni izglasoval opozicijske spremembe Zakona o rudarstvu, s katero smo želeli prepovedati uporabo umazane in nevarne tehnologije v Sloveniji. Zakon je podprlo 41 opozicijskih poslancev, proti je glasovalo 41 poslancev, ki Vlado RS podpirajo. Razlog, da zakon ni uspel, je bila tudi vladna napoved, da bo s svojim zakonom zaščitila Prekmurje in Slovenijo. Državni sekretar je takrat dejal: »pripravili smo sistemsko rešitev in absolutno podpiramo vsa prizadevanja za rešitev nastale tematike, vendar je potreben pravi pristop.« Obljubljenega zakona Vlada RS še vedno ni poslala v DZ, vedno bolj pa uporablja argumente, s katerimi želi zanikati škodljivost frackinga in zanikati, da so okoljsko ozaveščene države to umazano tehnologijo že prepovedale. Ja, in gre ponovno za Prekmurje.”