Ostalo

Dolnja Bistrica in prebit nasip: Zdenko Bukovec postal en izmed herojev boja zoper podivjalo reko Muro

V minulih dneh, ko nas je prizadela najhujša vremenska katastrofa, ko se je na tisoče gasilcev, policistov, vojakov, prostovoljcev in aktivistov, tako ali drugače borilo zoper vodno ujmo, smo v deželi na sončni strani Alp dobili nešteto herojev. Med njimi pa ni težko iskati tistih, ki še dodatno izstopajo, saj je tudi takšnih, ki so ogrožali lastno življenje, da bi pomagali sočloveku reševati njegovo življenje in premoženje veliko. Eden takšnih je gotovo tudi revirni gozdar za občino Sveti Jurij ob Ščavnici, Zdenko Bukovec, sicer doma iz Lipe.
“Reka Mura je na Dolnji Bistrici v občini Črenšovci prebila varovalni nasip, na kraju posredujejo gasilci tamkajšnjih gasilskih društev. Voda teče proti hišam, …” smo lahko prebirali minuli sobotni popoldan. Ko odgovornim nikakor ni uspevalo najti formule po kateri bi preprečili katastrofo, ko je podivjana Mura prebila nasip v Dolnji Bistrici, so se odločili za pomoč omenjenega izkušenega gozdarja, brez katerega so nemočni bili celo helikopterji, ki so v odprtino prinašali dvotonske betonske bloke, s katerimi so več ur zapirali prebiti nasip.

In kako se je vse skupaj odvijalo? Anton Kustec, vodja Sektorja območja Mure Direkcije RS za vode pri Ministrstvu za naravne vire in prostor, ga je poklical že v nedeljo zjutraj, torej dan po prebitju nasipa, saj je vedel, na koga se lahko zanese. In imel je prav, saj je Bukovec, seveda s pomočjo večjega gradbenega stroja “ICB” najprej z motorno žago prežagal dve veliki topoli, ki sta padli na pretrgani nasip, pri čemer je nastala ovira, katera je potem pomagala pri zadrževanju betonskih blokov. Sam Bukovec, sicer tudi inštruktor za varno podiranje dreves nam je povedal, da je odstranitev topolov prinesla dve koristi, saj slednji nista več ovirali prihoda helikopterjev, po drugi strani pa sta zadrževali dve toni težke bloke za potrebe vnovične zajezitve.

“Škoda, da topoli niso posekali že v soboto zvečer, ko je prišlo do prebitja nasipa. Takrat je luknja bila manjša in bi jo lažje zajezili. Tako pa se je čez noč tudi odprtina v nasipu močno povečala. K sreči večjih posledic, vsaj ko gre za zdravje in življenja ljudi ni bilo, za ostalo pa bomo spet poskrbeli. Vesel sem, da sem del ekipe, ki je vse skupaj reševala, nikakor pa se nimam za heroja, saj smo vsi v okviru svojih zmožnosti pomagali in tako bo tudi v prihodnje,” nam je skromno zaupal Zdenko Bukovec, ki je nedvomno ogrozil svoje življenje, da bi preprečil širitev naravne katastrofe.

In kako je vse skup potekalo? “Skupaj (z Anonom Kustecom) sva si najprej šla ogledat teren kako in kaj se sploh lotiti takšnega dela, ki zahteva 100 % varnost in na koncu tudi znanje in izkušnje. Kar je predstavljalo največjo oviro je bila voda, kako varno priti do drevesa in še bolj pomembno, kako varno podreti drevo. S pomočjo bagerja, kateri me je v žlici “odnesel” do drevesa, sem lotil dela in s pravilno tehniko varno spravil drevo na tla oz. v vodo. Podrto drevo je bager spravil pred nasip in še potem drugo, da se je delno že zmanjšal tok. V heroja me je preimenoval kar prijatelj, da sem si v tistem trenutku upal storiti to dejanje, ki ni bilo na trdnih tleh ampak je bilo podiranje nad vodo. Bolj primerna beseda bi bila morda junak, da sem sam zbral toliko poguma in opravil svoje delo, ki me vedno znova in znova hrani z izkušnjami nevsakdanje narave,” nam je še povedal sogovornik in novi pomurski oz. slovenski heroj Zdenko Bukovec.