Ostalo

Dobrovnik: Odprli razgledno ploščad na Bukovniškem jezeru, včeraj organizirali vidov sejem

Turistično društvo Dobrovnik je minuli petek s slovesnostjo obeležilo 60. obletnico ustanovitve. Na ta dan so tako odprli razgledno ploščad na obnovljenem vodnem stolpu v Bukovniškem jezeru, včerajšnjo nedeljo pa se je odvil Vidov sejem. Prisotne je zabavala glasbena skupina Blue Planet.
Razgledno opazovalno ploščad, s katere je lep razgled po jezeru in njegovi okolici, so postavili na strehi vodnega stolpa. Po tem, ko so se obiskovalci Bukovniškega jezera še ne dolgo nazaj lahko sprehodili po dnu jezera, slednjega so namreč izpraznili zaradi minule nujne sanacije pregrade, se tokrat lahko povzpnejo na razgledno ploščad. Pri tem velja omeniti, da ob objektu načrtujejo še namestitev opreme in optičnih pripomočkov za opazovanje ptic. Ob slovesnosti so pripravili kulturni program v katerem je sodeloval cimbalist Andi Sobočan, otroci iz občine, ljudski pevci Dobronaki Nótázók ter harmonikar Simon Somi.

Turistično društvo Dobrovnik je sicer bilo ustanovljeno že davnega leta 1963, vmes je bilo neaktivno, z delovanjem pa je nadaljevalo leta 1993. Prihodnje leto bo tako minilo 30 let, odkar so organizirali Turistični teden, ki je prerasel v prireditev Dnevi turizma Občine Dobrovnik. Namesto prereza traku so tako v zrak spustili 60 belih golobov, kot simbol mira in sožitja. Prireditve so se poleg župana Občine Dobrovnik Marjana Kardinarja udeležili še minister dr. Aleksander Jevšek, državni sekretar mag. Dejan Židan, Anton Kustec vodja sektorja območja Mura in predstavnik Turistične zveze Slovenije Uroš Kamenšek.

“Zgodovina piše, da je bila tukaj nekoč zelena dolina in po sredini je tekel Bukovniški potok. Pred mnogimi leti so že vedeli, da bo treba vodo,  predvsem ob močnejših nalivih zaustaviti, da bi zaščitili nižje ležeča področja in naselje Dobrovnik. Zato so zgradili nasip in nastalo je jezero. To okolje je pridobilo novo podobo, raj in zatočišče za živali in tudi rastline. Vse več pa je bilo tistih, ki so tukaj našli svoj mir ob vodi in v vodi. Ribiči so počasi spreminjali okolico jezera v lepo in tudi urejeno ribiško točko. Nasip,  se je moral zaradi dotrajanosti v celoti obnoviti tako, da nam danes daje občutek  varnosti in možnost sprehodov in počitka,” je v svojem govoru poudaril župan Kardinar.

“Turistično društvo Dobrovnik je za tiste čase bilo zelo aktivno. Moram povedati, da so se nam vsako leto pridružili novi člani in članice, tudi z novimi idejami. Zato ni čudno, da smo bili pobudnik ustanovitve Društva vinogradnikov Dobrovnik.Ko sem pregledoval arhiv društva, sem postal pozoren na poročila in programe društva. Vedno skoraj isto: postavitev zvezde repatice pred novoletnimi in božičnimi prazniki, pisanje projektov, izobraževanja, srečanje objezerskih krajev, izleti, čistilna akcija, pohodi, dnevi turizma, Vidovo proščenje, kolesarki maraton, glasbene prireditve, četrtkovi večeri članov društva, občni zbor, sodelovanje na martinovanju, na razstavi pirhov in vinogradniških igrah ter sodelovanje na raznih sejmih. Zelo enostavno za slišati.  Ampak vse to in vsa ta leta tudi vztrajati, da se izvedejo, pa je samo zasluga vseh članic in članov turističnega društva,” pa so izpostavili pri Turističnem društvu.

Vodja sektorja območje Mure pri Direkciji Republike Slovenije za vode Anton Kustec je dejal, da je z obnovo okolica veliko bolj varna pred delovanjem vode, kjer se lahko turisti in drugi obiskovalci spočijejo in naužijejo prizorov iz narave. Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek pa je omenil, da “se mi, ki živimo tukaj, pogosto na zavedamo, kako čudovito naravo imamo. Bukovniško jezero je ena najbolj obiskanih turističnih destinacij. Veliko ljudi prihaja tudi iz drugih območij Slovenije in iz tujine.”

Včeraj se je odvilo še tradicionalno Vidovo proščenje

V občini Dobrovnik je mesec junij tradicionalno v znaku niza prireditev, znanih pod naslovom Dnevi turizma. Osrednji dogodek je tradicionalno Vidovo proščenje ob Bukovniškem jezeru. Proščenje vsako leto obišče veliko romarjev in drugih obiskovalcev, tudi tujih, ki se udeležijo svete maše in se običajno sprehodijo še do Vidovega izvira, kjer si z vodo, ki naj bi po ljudskem verovanju imela čudodelno moč, izperejo oči. Ob tem si lahko ogledajo tudi rokodelski sejem, se okrepčajo z okusnimi prekmurskimi jedmi ter se sprostijo ob glasbi in plesu. Včerajšnji popoldan je tako za glasbo in ples poskrbela vsem dobro znana glasbena skupina Blue Planet.