Ostalo

Danes slovesno v cerkvah, največji cerkveni praznik v znamenju koronavirusa

Po mnogih slovenskih cerkvah bo slovesno, saj katoličani praznujejo Marijino vnebovzetje. Praznik je v slovenski verski tradiciji močno zakoreninjen in je največji Marijin praznik, ter dela prost dan.
Cerkveni praznik Marijino vnebovzetje je velik cerkveni praznik in je pri nas močno zakoreninjen. Mariji so v Sloveniji posvečene številne cerkve in kapelice, veliko Slovencev pa na ta dan običajno veliko roma, a bo letos zaradi epidemije koronavirusa drugače. Marijino vnebovzetje predstavlja poklon ženi, je praznik upanja, vernikom kaže, da lahko vsakdo, ki sledi zgledu, ki ga je Marija postavila s svojim življenjem, doseže to, kar je dosegla ona – večnost.

Zakaj ta praznik?

Leta 1950 je papež proglasil versko resnico: “Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila svoje zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.” Ta dogma velja v Rimskokatoliški Cerkvi, vendar pa je bila vera v Marijino vnebovzetje zelo razširjena že prej in to tudi v številnih drugih krščanskih Cerkvah.

Tudi v pravoslavnih Cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno prenešeno v nebesa, in 15. avgusta praznujejo ustrezni praznik. Ta praznik se imenuje v srbski pravoslavni cerkvi Velika gospojina, v številnih drugih pravoslavnih Cerkvah pa Marijino zaspanje.

Od leta 1992 dalje je Marijino vnebovzetje tudi v Sloveniji dela prost dan. Slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje na Gorenjskem, Ptujsko goro, Sveto goro nad Gorico in pri nas v Prekmurju Turnišče.

Sejemske prireditve ob slovesnem prazniku “Velike meše” v Turnišču letos ne bo

Današnji praznik turniški občini že desetletja daje še poseben pomen v ohranjanju romarske in sejemske tradicije. Kot dela prost dan nudi romarjem prostor in čas, da se priporočijo Mariji pod logom, prijateljem priložnost za druženje in sprostitev, turistom pa možnost, da doživijo sejemski utrip. Epidemija koronavirusa bo letos odnesla tradicionalno sejemsko prireditev ob slovesnem prazniku “Velike meše.”

Škof Peter Štumpf: “Vse pozivam k odgovornosti in upoštevanju varnostnih predpisov”

“Med nami se zopet močno širijo okužbe z virusom COVID-19. Vse pozivam k odgovornosti in upoštevanju varnostnih predpisov. Ne samo po cerkvah, temveč tudi na drugih krajih. Če bo število okužb naraščalo, bomo morali v najkrajšem času zopet uvesti stroge varnostne ukrepe: zaprtje cerkva in odpoved vseh bogoslužij, vključno s svetimi mašami, krsti in porokami. Odgovorno ravnanje naj bo naša prva skrb, pred vsemi drugimi željami in hotenji. Blagoslova in varnosti želim vsem,” je še zapisal škof.