Sveže

CZR: Predvolilne gradnje začele kazati težave. Je popolnoma nov objekt v resni nevarnosti?

Čeprav je Lendavska občina z novim centrom za zaščito in reševanje prejela dragocen, a zaenkrat povsem nefunkcionalen objekt, za katerega se sicer mnogi ne strinjajo da je na pravilnem mestu in v katerem so trenutno le stene, stropovi, vrata in tla, je objekt še vedno povsem neuporaben kos betona, lesa in opeke. Sedaj je postalo jasno, da bi za objektom morala biti zgrajena še škarpa, kar je projektanta in občino posedlo pred odvetnike. Se bo spor zaključil na sodišču?
Težavam okrog novega Centra za zaščito in reševanje ni videti konca. Po tem, ko so se v preteklosti večkrat spremenili načrti, pa tudi finančna konstrukcija projekta in po tem, ko so iz dela pogajanj gasilci bili celo izključeni, ti se namreč še vedno gnetejo v dotrajanem gasilskem domu z luknjasto streho, se je sedaj zapletlo še pri podpornem zidu oz. škarpi. Čeprav ima objekt, ki ga trenutno sestavljajo le stene, stropovi, tla in vrata uporabno dovoljenje, je ta zaradi takšne pomembne napake ali pomanjkljivosti v nevarnosti. Zakaj? Preprosto. Izvajalec del je po projektu bil primoran zagrebsti v brežino, ki pa že tako ali tako spada pod plazovito območje, kasnejše izvedeniško mnenje pa je pokazalo, da je brežina nevarna. In takrat se je zapletlo.

In kakšen je v najslabšem primeru lahko scenarij? Samo spomnimo se dogodka iz sredine leta 2016, ko je v dopoldanskih urah, natančneje ob 8.50 uri na parkirišče pred restavracijo Trije izviri s pobočja padla približno 4 tone težka lapornata skala. Takšen scenarij je v vsakem trenutku povsem možen, možno pa je tudi plazenje tal. Največja težava bi v tem trenutku bile morebitne obilne padavine, kot denimo leta 2014, ko je poplavilo večji del občine Lendava in tudi Pomurja. V tem primeru bi se, po besedah poznavalcev, zagotovo lahko pripetilo marsikaj. Rešitev tako zaenkrat ostaja le škarpa ali pa mreženje pobočja, kot v primeru Treh izvirov. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je od začetka pobočja do stene objekta le 3 metre in pol.

Kako naprej? Postopek bo najbrž še kar trajal. Tako Občina kakor tudi projektant (podjetje Atrij iz Odrancev) sta vsak na svojem bregu. Kje točno se je zapletlo ni povsem jasno, saj gre za podrobnosti, ki se nahajajo v kupih dokumentacije, katero pa, kot smo še uspeli izvedeti, sedaj listajo odvetniki. Povsem realno je pričakovati, da se bo spor zaključil na sodišču, a jasno je, da bo škarpa ali mreža morala biti postavljena čim prej. Med tem pa se lendavski prostovoljni gasilci še vedno stiskajo v dotrajanih prostorih, na katerih bi v sklopu projekta morali zamenjati streho, Rdeči križ ostaja v vlažnih prostorih brez elektrike, Civilna zaščita pa svojo opremo še naprej hrani na večih lokacijah. Omenjeni center za zaščito in reševanje je tako prazna stavba brez kosa opreme, na katerega se lahko v vsakem trenutku vsuje še lapor.