Sveže

Črpanje plina: Britanci se bodo pritožili, zahtevali bodo tudi odškodnino

Iz odločbe, ki jo je minuli petek izdal Arso, je razvidno, da bi šlo pri načrtovanih posegih za pridobivanje plina na petišovskem polju za spremembo v načinu obratovanja naprave, ki bi lahko imela pomembne škodljive vplive na okolje. Zato je Arso odločil, da je treba izvesti predhodni postopek presoje vpliva na okolja. Britanci napovedali pritožbo in odškodninski zahtevek.
Agencija RS za okolje (ARSO) je odločila, da načrtovanega domnevno ekološko spornega črpanja plina na petišovskem polju s t.i. metodo “fracking,” ne bo mogoče zagnati brez presoje vpliva na okolje, je minuli petek poročal Siol. Sam postopek bi lahko za več let zavlekel začetek črpanja plina, kar pa Britancem ne bo najbolj po godu, saj imajo koncesijo za črpanje plina do leta 2022. Če presoja vplivov na okolje do takrat ne bo končana, torej tudi plina ne bo.

Britance je, pričakovano, takšna odločitev Arso-a razjezila ti pa so včeraj že napovedali pritožbo in celo vložitev odškodninskega zahtevka. Britanci so prepričani, da je vseh šest strokovnih državnih organov, s katerimi se je Arso bil primoran posvetovati v okviru postopka ocenjevanja, sklenilo, da načrtovani poseg v okolje ne bi imel večjih vplivov nanj, zato tudi okoljevarstveno soglasje naj ne bi bilo potrebno. Čeprav je k temu zavezan, pa Arso njihovih nasvetov ni upošteval, še dodajajo.

Odločitev Arso-a nameravajo Britanci izpodbijati še z dejstvom, da agencija papirjev ni izdala v predpisanem roku, ta je dvomesečni in, da omenjena agencija ni spoštovala vrsto drugih slovenskih in evropskih zakonov. Ti še naprej zagovarjajo takšen način pridobivanje plina in se ob tem sklicujejo na analizo Geološkega zavoda Slovenije, ki je leta 2011 ugotovil, da vrtine niso pomembneje ogrozile okolja. Pri tem velja omeniti, da je v pripravi že odškodninski zahtevek, težak kar 50 milijonov evrov, ki zajema investicijo in dobičke, ki bi jih do sedaj že lahko imeli.