Ostalo

Bukovniško jezero: Neznanec poškodoval navoj pri mehanizmu nove zapornice, jezero se tako polni z vodo

V začetku predlanskega junija smo poročali, da je pričela puščati vodna pregrada bukovniškega jezera. 8. junija 2021 so bili pristojni obveščeni, da je nasip v dolžini 15 do 20 metrov razmočen in grozi. Sanacija se je začela s spuščanjem nivoja vode za 40 centimetrov, za tem pa je sledila popolna sanacija pregrade jezera, ki bo tako sanirana zdržala vsaj 50 – 80 let. V minulih dneh pa se je jezero pričelo polniti z vodo in sicer zaradi poškodovanega navoja pri mehanizmu nove zapornice.




Direkcija za vode je že leta 2018 na seznam vzdrževalnih del za javno korist uvrstila sanacijo jezu pri Bukovniškem jezeru, a je s sanacijo bila primorana pohiteti, saj je obstoječi jez v dolžini 15 do 20 metrov bil razmočen in je tako postal nevaren. V nasprotnem primeru bi se sicer sanacija pričela še nekoliko kasneje. Ugotovljeno je bilo, da je nasip pričel puščati zaradi razmočene zemljine, saj je le-ta bil zgrajen ročno, v 50. letih prejšnjega stoletja, v 60. oz. 70. letih pa je bil dograjen še vodni preliv. Jezero so tako spraznili, pred tem je Ribiška družina iznesla okrog 8 ton rib, in pričela se je popolna sanacija, katere strošek je znašal okrog 550 tisočakov.

Jezero se polni, vzrok temu je poškodba navoja pri mehanizmu nove zapornice

In kot ste lahko opazili, se voda v Bukovniškem jezeru že nabira. Te je za okrog 40 centimetrov, a polnjenje pri sektorju območja Mura pri Direkciji Republike Slovenije za vode tega niso načrtovali, saj sanacija še ni povsem zaključena. Pri direkciji namreč želijo mulj (en del so ga sicer že odstranili), vnovič izkopavati ter z njim utrjevati visokovodne nasipe reke Mure, po programu načrta za okrevanje in odpornost. Ko bi to delo bilo opravljeno, bi sanacija bila dejansko zaključena in takrat bi lahko, po načrtu, pričeli s polnjenjem bukovniškega jezera.

Kot je povedal Anton Kustec, vodja sektorja območja Mura pri Direkciji Republike Slovenije za vode za radio Murski val, je nekdo nepooblaščeno vstopil do zapornice, slednji domneva, da je to bilo takrat, ko je na strehi izpustnega objekta potekala gradnja razgledne ploščadi ter nepooblaščeno ravnal z zapornico. Tako je prišlo do upogiba vretena, ki se je mehansko poškodoval in zapornica se je zaprla. Odpreti je žal več ni mogoče in tako bo Direkcija Republike Slovenije za vode vnovič morala seči v žep ter z izvajalcem del (pri tem bodo na delu tudi potapljači, čolni in dvigala), poškodbo odpraviti. Pristojni žal zaenkrat še ne vedo koliko bo znašal strošek sanacije, prijave pa niso podali saj bi, po besedah Kusteca to bilo nesmiselno, ker storilca tako ali tako ni mogoče izslediti.

FOTO: Leon Kisilak